Gepubliceerd: Santé
Datum: april 2019
Door: Fleur Baxmeier
Kun je cellulite wegsmeren? Waarom hebben de meeste vrouwen hier eigenlijk überhaupt last van? Lees dr. Jetske in Santé over ‘how to beat cellulite’ en hun funfacts over de billen:
Alles over Cellulite
3 vragen aan… Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie
Wat is cellulite eigenlijk?
“Maar liefst acht à negen op de tien vrouwen hebben cellulite. Het is dus eerder een normaal verschijnsel dan een kwaal. Maar het blijft ellendig! En best oneerlijk dat mannen er nauwelijks last van hebben… Over cellulite bestaan veel theorieën, maar het ontstaat mogelijk door een combinatie van factoren: een toename van lokaal onderhuids vet, een dunner wordende diepe huidlaag en slapper en onregelmatiger bindweefsel. De bobbeltjes en putjes die je op de huid ziet, zijn klompjes vet die door het slappere en dunnere bindweefsellaagje van de diepere dermis naar buiten worden geduwd.”
Helpt smeren?
“Er zijn ingrediënten die in een reageerbuisje of onder de microscoop vet kunnen verbranden en bindweefsel kunnen versterken, zoals cafeïne, aminophylline en vitamine-A-zuur. In theorie zou cellulite hiermee verholpen kunnen worden, in de praktijk vallen de resultaten toch tegen. De concentratie van de stoffen in de crèmes is vaak niet te vergelijken met de concentraties die worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zitten de huidproblemen bij cellulite zo diep, dat ingrediënten er maar moeilijk bij komen. Reken daarom ook niet te veel op wonderen van (infrarood)sauna’s, thermen, wisselbaden en massages.”
Wat kan ik dan doen?
“Van microneedling en speciale massages tot kruidentherapieën en shock wavetherapieën: er worden veel behandelingen aangeboden, maar de resultaten zijn wisselend en niet altijd even overtuigend. De nieuwste trend is een behandeling die zich richt op het losmaken en/of doorsnijden van de bindweefselstrengetjes, met mesjes of een laser. Maar dit is niet mijn vakgebied en ik heb er geen ervaring mee.”
Cellulite versus cellulitis
De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar de enige juiste naam voor sinaasappelhuid is cellulite. Cellulites verwijst formeel naar een onderhuidse ontsteking.
5 misverstanden over cellulite
1. Trainen is dé oplossing. Een ‘dunnere vetlaag’ en getrainde spieren zorgen er wel voor dat je strakker in je vel komt te zitten, maar ook bij de meest getrainde mensen komt cellulite voor.
2. Cellulite komt vaker voor bij zware mensen. Nee hoor, óók bij slanke mensen, alleen valt het misschien meer op als je zwaarder bent.
3. Mannen hebben geen cellulite. Ook mannen kunnen cellulite krijgen, maar vrouwen vaker. Dat komt onder meer door verschillen in de structuur van het onderhuids bindweefsel.
4. Scrubben helpt om de huid met cellulite gladder te maken. Scrubben zorgt voor een egale, frissere huid, maar cellulite verdwijnt er niet door.
5. Liposuctie is dé remedie tegen cellulite. Integendeel, vet wegzuigen op je buik, benen of heupen kan de bobbels en putjes juist verergeren.
(Bron: Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie)
Beat cellulite
Fajah Lourens, auteur van De cellulite guide:“Cellulite is complex en niet in één zin uit te leggen. Waarom krijg je het, en belangrijker: hoe kom je ervan af? Trainen in ’t algemeen helpt om je doorbloeding te stimuleren, waardoor cellulite reduceert. Zware krachttraining van je benen zorgt dat je spiermassa versterkt, zodat je huid strakker wordt. Smeren helpt niet, maar anders eten wél. Vermijd suikers, zuivel, drank en koffie zo veel mogelijk en zet veel knolgroenten op je menu. Je zult merken dat het werkt.”
3 funfacts over je billen
1. Je bilspieren zijn de grootste spieren in je lichaam. Logischals je bedenkt dat ze je hele bovenlichaam (inclusief je hoofd) moeten dragen.Je zou denken dat de bilspieren dus ook de krachtigste spieren van je lichaam zijn, maar die eer gaat naar de kaakspier. Doordat je kaak de vorm heeft van een notenkraker, kun je er enorm veel kracht mee uitoefenen.
2. Elk jaar vindt er in Brazilië een billenverkiezing plaats: welke vrouw heeft de mooiste ‘bumbum’? Dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot: tijdens de laatste Miss Bumbumverkiezing in november 2018 brak tijdens de kroning een vechtpartij uit tussen de deelnemers.
3. Er zijn mensen die extreem veel liefde voor billen hebben, zoals sommige mensen ook wild kunnen worden van een paar voeten. Deze billenfetisj heet pygofilie.