Margriet | Januari 2020
50x op je gezondheid
By Margriet

Gepubliceerd: Margriet
Datum: januari 2020
Door: Heleen Spanjaard

De jaren houden we niet tegen. Maar de vervelende gevolgen voor je lichaam kun je met een beetje geluk, goede verzorging, beweging, voeding, mindset, nachtrust en liefde wel uitstellen. 50 tips van dr. Jetske Ultee en andere deskundigen voor onze binnen- en buitenkant. Lees het hier:

 

50x op je gezondheid

Huid en haar

 

Wat de tijd doet

Jetske Ultee: “Na de overgang moeten we het als vrouw met een stuk minder oestrogenen doen, de mannelijke geslachtshormonen krijgen een beetje de overhand. Dat merk je aan haartjes in je gezicht, puistjes of andere onzuiverheden. Ook daalt de hoeveelheid collageen en verliest de huid langzaam stevigheid, structuur en het vermogen om vocht vast te houden. De barrièrefunctie en talgproductie nemen hierdoor af. Het gevolg: de huid wordt dunner, droger, raakt sneller geïrriteerd en er kunnen pigmentvlekken ontstaan.”

Geluksgenen

Behalve leefstijl speelt voor ongeveer de helft erfelijke aanleg een rol bij huidveroudering. De een heeft geluk, de ander pech: een drager van het pigmentgen MC1R krijgt eerder rimpels.

Huidveroudering in de hand

Jetske Ultee: “Huidveroudering is te verdelen in twee processen: de intrinsieke, natuurlijke, en extrinsieke veroudering. De intrinsieke begint al vanaf je twintigste; dan wordt de huid langzaam dunner en minder elastisch. Uiteindelijk neemt ook de vet- en botmassa in het gezicht wat af, waardoor dat iets gaat invallen en rimpels ontstaan. Dat proces ligt vast in de genen en houd je helaas niet tegen. Bij extrinsieke veroudering kan dat wel, want die wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf: roken, stress, verkeerde voeding of alcoholgebruik. Maar ook door eventuele chronische irritatie door verkeerd cosmeticagebruik en – heel belangrijk – door blootstelling aan de zon. Jong of oud, man of vrouw; alles draait bij huidverzorging uiteindelijk om de behoefte van de huid. Is die droog? Vet? Gevoelig? Heb je lijntjes, pigmentvlekken of puistjes? Speel daar dan specifiek op in.”

Masseer de jaren weg

Bindweefselmassage wordt steeds populairder. Deze techniek brengt een goede doorbloeding van de huid teweeg en zou de aanmaak van collageen stimuleren. Resultaat: een stralende en strakkere huid zónder injectienaald of scalpel. Wat overigens niet betekent dat het een heerlijke, ontspannende massage is. Integendeel: het kan behoorlijk pijnlijk zijn. De huid wordt eerst gerold en dan opgepakt om bij de bindweefsellaag tussen huid en spieren te kunnen komen. Of de huid daarna echt meer collageen aanmaakt? Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om dat te kunnen bevestigen.

Jetskes lang jong-tips

1. Gebruik elke dag een SPF, factor 30 in de zomer, factor 15 in de winter
2. Vitamine A-zuur heeft een bewezen huidverjongend effect
3. Antioxidanten in je huidverzorging én voeding beschermen de huid en helpen de aanmaak van collageen
4. Astaxanthine is een krachtig antioxidant. Het zit in zalm, garnalen en forel en is als supplement te koop
5. Elke huid leeft op van omega 3-vetzuren in vis of als supplement
6. Droge(re) huid? Vollere crème
7. Hoe minder alcohol, roken en suiker, hoe mooier de huid
8. Met een goede exfoliant verwijder je het laagje dode huidcellen dat de huid dof maakt – goede investering
9. Een peelingbehandeling kan wonderen doen