Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Margriet | 19 februari 2022
4x de meest voorkomende huidkwaaltjes in de overgang (en dít kun je ertegen doen)
By Margriet

Margriet | huidkwaaltjes overgang

Gepubliceerd: Margriet
Door: Sanne van De Wetering
Datum: 19 februari 2022

Hoe kom je af van puistjes, rimpels, een droge huid en ongewenste haargroei als je in de overgang bent? Dit wilde Margriet weten van dr. Jetske Ultee.

 

4x de meest voorkomende huidkwaaltjes in de overgang (en dít kun je ertegen doen)

Naarmate je ouder wordt, is het bijna niet tegen te houden: je huid verandert. De overgang speelt daarbij een belangrijke rol, waardoor er een hoop gebeurt met de hormonen in je lichaam. En hoewel iedere huid verschillend is, zijn er een paar vervelende kwaaltjes die vaak voorkomen tijdens de overgang.

 
Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt ons uit wat je het beste kunt doen om deze huidkwaaltjes te verminderen.

Waarom verandert je huid tijdens overgang?

Huidveroudering begint al vanaf je twintigste, maar je gaat het meestal pas echt merken als je ongeveer veertig jaar oud bent. Je huid wordt dunner en minder stevig, maar dat is niet het enige dat er rond die leeftijd gaande is in je lichaam. Er ontstaan namelijk grote veranderingen in de hoeveelheid van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De productie daarvan neemt af wanneer je in de overgang terecht komt en dat heeft veel effect op je huid. De aanmaak van elastine, collageen, talg, ceramiden en andere bouwstoffen in je huid nemen daardoor namelijk af. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron neemt hierdoor de overhand en dat ga je helaas merken.
 
Maar dat je sneller last krijgt van huidkwaaltjes tijdens en rondom de overgang, betekent niet dat we daar niets tegen kunnen doen. We vroegen dr. Jetske Ultee voor tips en tricks, zodat je je huid zo goed mogelijk de overgang voorhelpt.
 

1. Droge huid tijdens en na de overgang

Als de productie van oestrogeen afneemt, wordt de huid sneller droog en trekkerig. Tegelijkertijd is ‘ie slechter in staat om vocht vast te houden: dubbel vervelend dus. De bouwstoffen ceramiden zijn onder andere verantwoordelijk voor de vochtregulatie. Gelukkig kun je met de juiste huid- en lichaamsverzorging zorgen dat je huid toch lekker zacht blijft aanvoelen.
 

Dermatoloog Ultee geeft een aantal tips om je droge huid te verminderen:
 
➤ “Smeer je huid in met een hydraterende crème. Doe dit zo vaak als je huid hier behoefte aan heeft. Een goede crème bevat bijvoorbeeld hyaluronzuur, een stof die je huid snel kan helpen hydrateren. Andere stoffen die daarbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld glycerine, ceramiden en vitamine C.”
 
➤ “In de herfst en winter kan de huid nog droger worden; dit komt doordat de lucht droger wordt (binnen én buiten). Zorg dus dat de luchtvochtigheid in huis op peil is, bijvoorbeeld met bakjes water op de verwarming of een luchtbevochtiger.”
 
➤ “Zet wat vaker omega 3-vetzuren op je menu. Deze vetten zitten onder meer in walnoten en vette vis en kunnen je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo kunnen ze dus helpen tegen een droge huid tijdens de overgang.”
 

 

2. Rimpels

Door de afname van de hoeveelheid oestrogeen daalt ook de hoeveelheid collageen in je huid. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel dat ervoor zorgt dat je huid stevig blijft. Daarbij neemt ook de hoeveelheid elastine af; die stof zorgt ervoor dat je huid rekbaar en soepel is. Wanneer deze bouwstoffen allebei afnemen, wordt de huid slapper en stugger waardoor er rimpels en plooien kunnen ontstaan.
 

Ultee geeft tips om het krijgen van rimpels te vertragen of ze minder zichtbaar te laten zijn:
 
➤ “Het belangrijkste om huidveroudering te voorkomen: gebruik elke dag een zonnebrandcrème. Het liefst nog eentje waaraan ook antioxidanten zijn toegevoegd.”
 
➤ “Bepaalde ingrediënten in je cosmetica kunnen ervoor zorgen dat fijne lijntjes afnemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine A, maar ook voor vitamine C in combinatie met vitamine E.”
 
➤“Een andere optie is een supplement met collageen. Uit onderzoek blijkt dat collageen supplementen kunnen zorgen voor meer hydratatie, elasticiteit en stevigheid in de huid. Hierdoor kunnen rimpels afnemen.”
 

 

3. Puistjes op je huid na de overgang

De toename van puistjes op je gezicht tijdens de overgang heeft ook te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding. Door de afname van oestrogeen kan de talgproductie gestimuleerd worden en dit kan weer leiden tot een uitbraak van puistjes in je gezicht.
 

Gelukkig kun je volgens Jetske Ultee wel het één en ander doen om puistjes te verminderen. Een aantal tips:
 
➤ “Gebruik een exfoliant om onzuiverheden tegen te gaan. Zo’n exfoliant verwijdert dode huidcellen en geeft je huid een frisse uitstraling. Kies bij een onrustige huid voor een exfoliant met salicylzuur. Deze stof is vetoplosbaar en helpt daardoor bij een teveel aan talg.”
 
➤ “Ingrediënten in huidverzorging die kunnen helpen tegen puistjes zijn onder andere azelaïnezuur (kalmerende en zuiverende werking) en vitamine A (helpt bij verstopte poriën, een grove huidstructuur en maakt je huid gladder en egaler).”
 
➤ “Laat je vitamine D-gehalte nakijken bij de huisarts. Er zijn in de wetenschap aanwijzingen dat mensen met een vitamine D-tekort vaker puistjes hebben. Vitamine D maakt je lichaam aan door daglicht, maar zit ook in voeding: denk bijvoorbeeld aan forel, zalm en makreel.”
 

 

4. Ongewenste haargroei

Eerder vertelden we al dat door de afname van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, de mannelijke geslachtshormonen de overhand nemen. Hierdoor is dus de kans op ongewenste haargroei groter. Zit je daarmee, dan kun je ze verwijderen.
 

Dermatoloog Ultee geeft tips voor hoe je dat op de juiste manier kunt doen:
 
➤ “Verwijder de haren bij de wenkbrauwen en op de neusbrug met een pincet. Ook ongewenste haartjes op de bovenlip kun je verwijderen met een pincet, maar ook ‘threading’ – haartjes verwijderen met een touwtje – is een optie voor de haren daar. Dit kan wel wat pijnlijk zijn, zeker omdat je veel haartjes moet verwijderen.”
 
➤ “Je kunt je haren ook weg laten laseren maar niet elke huid/haartype is daar voor geschikt. Ga hiervoor wel naar een betrouwbare behandelaar en laat je huid goed onderzoeken voor je aan laseren begint.”
 

 

Mythes

Naast dat je een aantal dingen kunt doen om kwaaltjes aan de huid te voorkomen tijdens de overgang, zijn er ook een aantal mythes die juist het tegenovergestelde kunnen doen.
 

We zetten er samen met de expert een aantal op een rij:
 
➤ “Veel water drinken zorgt voor een beter gehydrateerde en dus minder droge huid.’ Ultee: “Uit studies blijkt dat dit met name geldt voor mensen die te weinig drinken. Een vochttekort zorgt namelijk voor een gebrek aan elasticiteit in de huid. Maar het is dus niet zo dat als je extra veel water drinkt, je huid beter gehydrateerd wordt.”
 
➤ “Diepe rimpels en plooien kun je wegsmeren’. “Dat kan niet. Je kunt fijne lijntjes minder zichtbaar maken, maar met een antirimpelcrème krijg je diepe rimpels niet weg.”
 
➤ “Tandpasta over je puistjes smeren zorgt dat ze sneller verdwijnen.’ “Tandpasta irriteert en beschadigt de huid, en dit maakt het bacteriën nog gemakkelijker om ontstekingen te veroorzaken.”
 
➤ “Haartjes komen na het scheren dikker terug of de haargroei wordt erger.’ “In 1928 is hier al een onderzoek naar gedaan en ook recentere onderzoeken laten zien dat de haren die terugkomen na het scheren niet dikker, donkerder en stugger zijn. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Het kan alleen wel zo lijken, want het uiteinde van een haartje is vaak dunner dan de aanzet. Voor de scheerbeurt zullen haartjes er dan ook fijner uitzien dan de stoppeltjes die ervoor terugkomen.”