Santé | November 2018
Trend: no poo
By Santé

 

 
Gepubliceerd: Santé
Datum: november 2018
Door: Esmir van Wering
 
 
 

Wat gebeurt er met je haar als je geen shampoo meer gebruikt? Santé probeerde deze ‘no poo-trend’ zelf acht weken uit en vroeg dr. Jetske Ultee om commentaar en advies. Lees hier het artikel:

 
 
 

Trend: no poo

 

De shampoofles voorgoed uit de badkamer bannen: steeds meer mensen doen het. Volgens hen kun je je haar ook prima wassen met water of andere natuurlijke hulptroepen. Journalist Esmir duikt in de wereld van no poo.

 

Een paar goeie hakken en een topkapsel, meer heb ik eigenlijk niet nodig om me sexy te voelen. Gelukkig ben ik gezegend met een volle bos haar waar ik weinig werk aan heb. Hoewel… hoe ouder ik word, hoe meer ik eraan moet doen. Zo is conditioner inmiddels een must. Vroeger waste ik het om de dag. Dat heb ik teruggeschroefd naar twee keer per week, omdat ik merkte dat mijn haar na het wassen wel heerlijk rook, maar ook slapper en futlozer was. Volgens een nieuwe beautytrend — de no shampoo-beweging — kun je de standaard shampoos en conditioners beter afzweren. Je wast je haar alleen met water. Héét water. Of met honderd procent natuurlijke shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen. Er blijken ontzettend veel alternatieven te zijn voor shampoo, zoals eieren, baking soda, appelciderazijn en zelfs appelmoes. Ze zouden hét recept zijn voor schone en gezonde lokken. Het triggert mijn nieuwsgierigheid, maar roept ook veel vragen op. Wordt mijn haar niet ontzettend vet? Slierten mijn weelderige lokken straks als een natte hond langs mijn hoofd? En o ja, dreadlocks hoeven van mij ook niet.

 
 

‘Na drie weken lijk ik op een vogelverschrikker’


 

Iets te hardcore

Ik meld me aan voor een besloten Belgische en Nederlandse no poo- en low poo-groep die ik op Facebook ontdek. Er zijn ruim 2.600 leden, de internationale beweging heeft er bijna 34.000. Er komen zo veel wasvoorschriften voorbij, dat ik van gekkigheid niet weet waarmee en hoe ik moet beginnen. Citroensap, groene en zwarte thee, aloëvera-sap, rozenwater, kokoswater, klei, roggemeel. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het ene ingrediënt voedt en het andere hydrateert. Het hoogst haalbare in no poo-land blijkt sebum only te zijn. Sebum is talg (huidolie). Het enige wat je hoeft te doen, is met je vingertoppen je hoofdhuid masseren, dode huidcellen verwijderen en talg langs je haar naar beneden wrijven of borstelen. Je gebruikt dus zelfs geen water. Voor mij net iets te hardcore, ik pas. Ik chat met een van de twee beheerders, Rachel de Rond. Zij gebruikt sinds twee jaar geen shampoo meer, omdat ze er roos van kreeg en haar krullen er niet blij van werden. “Ik heb nu bijna geen haarproducten meer nodig. Heel af en toe gebruik ik gel van lijnzaad of aloë vera.” In mijn inner circle zitten ook een paar no poo’ers, waaronder mijn zusje. Zij is inmiddels zeven maanden ‘clean’: “Mijn haar was altijd dun en slap, daarom wilde ik dit proberen. De eerste paar weken zag het er niet uit. Het was vet en klitterig. Na een week of drie was ik over dit moeilijke punt heen en kwamen de natuurlijke balans en structuur terug. Sindsdien heb ik geen echte klitten meer gehad, zoals ik die wél had toen ik nog waste met shampoo. Mijn haar heeft meer volume en is beter te stylen. En volgens mij heb ik ook minder haaruitval. Het enige wat ik mis, zijn de lekkere geurtjes van shampoo.”
 
 

Stallucht

Als de shampoofles leeg is, besluit ik ervoor te gaan. Een algemeen stappenplan is er niet, omdat elk haartype anders is. De ene haarspecialist zegt: langzaam afbouwen, de andere beweert dat het net zo goed cold turkey kan. Ik neem me voor de komende weken alleen niet water te wassen. Maar na de eerste keer heb ik zo’n futloze bedoening op mijn hoofd, dat ik het voorlopig ook niet met water wil wassen. Een week daarna lijkt mijn haar stugger te worden. Na anderhalve week is het ronduit vet en schilfert mijn jeukende hoofdhuid. Mijn haar is alleen nog toonbaar als ik het opsteek in een rommelknot. Na drie weken begin ik op een vogelverschrikker te lijken. En na vier weken ruik ik een soort stallucht en ben ik voorbij het stadium coupe wanhoop. Er moet iets gebeuren voordat ik eindig met dreads of stekeltjes. En dus raadpleeg ik mijn kapster, Eirrah uit Amsterdam, die ik hoog heb zitten qua haarkennis. “Geloof niet in die no poo-onzin”, zegt ze stellig. “Zeker in stad is de lucht is zo vervuild dat je haar vies wordt. Met water krijg je dat er niet goed uit. En wat denk je dat föhnen, verven en de krultang voor je doen? Het is belangrijk om je haar te wassen met een goede shampoo en conditioner die je haar voedt en beschermt. Niet elke dag, daar droogt het van uit. Je kunt je haar laten wennen aan twee keer per week wassen.” Tja, niet echt het antwoord waarop ik hoopte. Maar misschien moet ik dit ook niet aan een haarstylist vragen.

 
 

‘Wassen met eieren of appelmoes schijnt ook prima te gaan’


 

Gebakken lucht

Ik vuur dezelfde vraag af op dr. Jetske Ultee, die werkt als onderzoeksarts en cosmetisch dermatoloog. “Ik ben niet tegen het gebruik van shampoos, maar wel tegen het gebruik van agressieve haarproducten. Helaas staan de schappen daar vol mee. Deze middelen ontvetten te heftig, waarna de talgproductie van je hoofdhuid in de overdrive schiet. Bovendien kunnen ze het vetlaagje kapotmaken dat je haar nou juist beschermt en laat glanzen. Op zich kan het geen kwaad om je haar niet meer te wassen met shampoo. Maar was het niet met té heet water, want ook dat kan het beschermlaagje en de haarschubben beschadigen. En mocht je wel weer shampoo gaan gebruiken, check dan of je sodium lauryl sulfaten (SLS) boven aan de ingrediëntenlijst ziet staan. In dat geval kun je het product beter laten liggen. En geloof vooral de claims van fabrikanten niet, zoals ‘voor elk haartype’, ‘anti-roos’ of ‘voor extra volume’. Die zijn gebakken lucht. Juist dit soort spullen verstoren de hoofdhuidflora met mogelijk roos tot gevolg. Ook de frisse kleur en lekkere geur van shampoo hebben weinig praktisch nut. De mooie beloftes werken dus vooral voor de fabrikant en niet voor gezonder en voller haar.” Als alternatief kun je volgens Ultee milde shampoos gebruiken met natrium laureth sulfaat of sodium laureth sulphate (SLES).
 
 

Tot in de puntjes
 • Kam je haar niet als het nog nat is, omdat de kans op beschadiging dan groter is. Je kunt het beter vóór het douchen borstelen.
 • Föhn zo min mogelijk, dit droogt je haar enorm uit. Zwicht je toch, doe het dan dertig centimeter van je haar af, zodat de hitte kan ontsnappen. Bron: dr-jetskeultee.nl
 •  
   

  Klitten en knopen

  Na vier weken mijn haar niet gewassen te hebben, is de jeuk op mijn hoofd nagenoeg wég. Net als de schilfertjes, godzijdank! Mijn haar heeft twee keer zoveel volume (hoera), maar ook drie keer zoveel klitten (oeps). Ik heb de hele dag een out of bed-look. Als ik een kam had, zou ik er niet doorheen komen. Na mijn eerste halfslachtige poging met warm water durf ik het eigenlijk niet meer nat te maken. Bang voor nog meer klitten. Maar omdat ik de volgende dag representatief moet zijn op een hip event, moet ik wel. Dus hoofd voorover en de douchekop erop.

   

  Ik schrob en kneed alsof er shampoo in mijn haar zit. Daarna ben ik een kwartier bezig om alle klitten en knopen eruit te halen. Zo lang borstel ik normaal gesproken nog niet eens in een maand! Halverwege heb ik een lamme arm en ben ik bang dat de schaar eraan te pas moet komen. Uiteindelijk lukt het me, met engelengeduld. Het resultaat is een ontplofte, maar schone en klittenvrije pluizenbos.

   
   

  Glanzende bos

  De weken erna was ik mijn haar twee á drie keer per week met warm water. Het is nog steeds wennen dat er niks gaat schuimen. Maar de jeuk is weg en mijn haar ziet er schoon uit. Het ruikt dan wel niet naar viooltjes (ook zeker niet meer naar koeienstal), maar het oogt wel vol en fris. Een ander groot verschil is dat ik het bijna elke dag borstel. That’s where the magic happens! Want daarna heb ik opeens een volle, glanzende bos. Weg pluizenbol. Na acht weken is er geen haar meer op mijn hoofd die nog hunkert naar shampoo. En de haargel die voorheen noodzakelijk was om de boel wat luchtiger te krijgen, hoeft ook niet meer. Ik ben dus behoorlijk bekeerd. Al sluit ik niet uit dat ik ooit een milde shampoo zal gebruiken, gewoon omdat het zo lekker ruikt.