Goed gevoel | Augustus 2018
Schoonheid begint op je bord
By Goed gevoel

 

Gepubliceerd: Goed gevoel
Datum: augustus 2018
Door: Sophie Vereycken
 
 

Wat is het verband tussen voeding en ons spiegelbeeld, en dan vooral: onze huid? Het Belgische blad Goed Gevoel klopte bij dr. Jetske aan voor de laatste inzichten, lees maar:

 

 

Voeding en de huid: alles wat we (w)eten

Schoonheid begint op je bord

 

Je bent wat je eet, zo luidt het gezegde. Hoewel we dat natuurlijk niet letterlijk moeten nemen, bestaat er wel degelijk een verband tussen voeding en ons spiegelbeeld, en dan vooral: onze huid.

 

 

‘Onze voeding en huidconditie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’, verklaart onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. ‘Een bepaald dieet of voedingspatroon kan een rol spelen bij het verbeteren of verergeren van huidklachten of -problemen. Een goed voorbeeld daarvan is acne. Onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen puistjes en snelle suikers die je terugvindt in onder andere wit brood, frisdrank en snoep. Het mechanisme erachter is nog niet helemaal duidelijk, maar de juiste voeding – in dit geval trage suikers zoals in volkorenproducten, fruit, groente en vis – kunnen de ernst van acne net verminderen.’ Ook als je geen specifieke huid problemen hebt, kan je voedingspatroon effect hebben op de huid, aldus de onderzoeksarts. Zo zorgen snelle suikers ook voor een versnelde huidveroudering. En dat is vooral zonde van die dure antirimpelcrème. Eigenlijk zouden je voeding en huidproducten elkaar vooral moeten aanvullen. Jetske Ultee: ‘De juiste voeding kan absoluut een verschil maken, dat weet ik uit eigen ervaring. Maar het blijft belangrijk om zowel binnenkant als buitenkant goed te verzorgen. Je kan in de strijd tegen huidproblemen nog zo goed op je dagelijkse voeding letten, als je vervolgens té enthousiast en grondig aan de slag gaat met scrubs, agressieve reinigers of irriterende cosmetica, zal je huid er niet op verbeteren. En in bepaalde gevallen is er ook gewoon medicatie nodig om huidklachten aan te pakken.’

 

 

Weet wat je eet

Het idee dat voeding een effect heeft op de huid is niet nieuw. ‘In de jaren 30 tot 60 van de vorige eeuw was het bijvoorbeeld heel standaard dat je bij acneproblemen ook voedingsadvies kreeg van de arts. Maar dat is veranderd toen er twee kritische onderzoeken verschenen waarin de gedachte dat voeding een rol speelt bij huidproblemen plots als een mythe afgeschilderd werd. Niet omdat bewezen was dat er geen verband was, maar omdat er te weinig goed onderzoek was dat kon aantonen dat die relatie wél bestond. Heel vreemd is dat niet, want de invloed van voeding is erg moeilijk om aan te tonen.’

 

Dat is nog altijd zo; maar wat wél veranderd is, is onze houding. Jetske Ultee: ‘Er is vandaag de dag veel meer aandacht voor voeding in relatie tot onze gezondheid, dus ook die van de huid. Bovendien blijven huidproblemen bij volwassenen toenemen, waardoor er meer onderzoeken komen. Wat overigens wel sterk overdreven wordt, is de invloed van water. Het is een fabeltje dat je van water een stralende huid krijgt. Het passeert ons lichaam te snel om ook maar enig direct effect te hebben op de huid. Extreem veel water drinken heeft dus weinig zin. Al werkt dat niet in de andere richting. Mensen die te weinig drinken of uitgedroogd zijn, zullen dat wel merken aan hun huid. In dat geval verliest de huid haar elasticiteit.’

 

Goed eten dus, liefst aangepast aan je huidtype, en voldoende water drinken. Al is en blijft er één grote maar. Zelfs de gezondste voeding en allerbeste smeerseltjes hebben weinig zin als je met de regelmaat van de klok een sigaret opsteekt. ‘Ik zie het meestal direct aan iemands huid of hij rookt’, vertelt Jetske Ultee. ‘Door roken vermindert de doorbloeding en wordt de laag dode huidcellen dikker, waardoor het gezicht er grauwer en valer gaat uitzien. Daarnaast zal de huid onder de ogen door de verminderde doorbloeding donkerder van kleur worden. En dan veroorzaakt roken ook nog eens rimpels. Niet alleen de bekende groefjes rond de mond, maar ook in de rest van het gezicht. Roken zorgt ervoor dat de huid collageen en elastine verliest, waardoor rokers sneller diepere rimpels krijgen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat roken een absolute aanslag pleegt op de voorraad antioxidanten op de huid, terwijl die net essentieel zijn om onze huid te beschermen tegen uv-schade en huidveroudering.’

 

 

SOS moeilijke huid

 

Denk je dat je huid reageert op een bepaald voedingsmiddel? Dat kan inderdaad, maar het is niet zo eenvoudig om zelf de boosdoener(s) te achterhalen. Jetske Ultee: ‘Als je steeds ‘zomaar’ een verergering van huidklachten ervaart, kan het een goed idee zijn om een voedingsdagboek bij te houden. Door op te schrijven wanneer je klachten ervaart en wat je die dag precies gegeten hebt, kan je soms de grote schuldige opsporen. Maar zelfs dan kan het lastig zijn om de boosdoener te achterhalen. Bij acne is het waarschijnlijk nog het moeilijkst. Puistjes verschijnen namelijk niet in één nacht tijd, ook al wordt dat vaak aangenomen. Als je echt elke keer merkt dat je huiduitslag krijgt na het eten van een bepaald ingrediënt, of je vermoedt dat je ergens allergisch voor bent, is het verstandig om een afspraak te maken met een dermatoloog.’

 

 

Eczeem

Wat is het?
De verzamelnaam voor allerlei soorten huiduitslag, meestal gekenmerkt door roodheid, schilfering en jeuk.
Dit zet je op het menu:
• Pre-en probiotica: de samenstelling van bacteriën in de darmen van mensen met eczeem wijkt af van die van mensen zonder eczeem. Pre- en probiotica kunnen die samenstelling verbeteren. Bovendien blijkt uit studies dat de kans op eczeem bij kinderen verkleind wordt door inname van probiotica in de weken rond de geboorte. Ook helpen probiotica om de huidbarrière te verbeteren waardoor de huid beter vocht vasthoudt.
Dit schrap je:
• Allergenen: eczeemklachten worden vaak vererger door voedselallergieën.
• Alcohol: één glaasje alcohol heeft al invloed op het aantal antioxidanten in de huid, wat betekent dat we minder beschermd zijn tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

 

 

Acne

Wat is het?
De verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen die één gemene deler hebben: puistjes.
Dit zet je op het menu:
• Trage suikers: Voeding die je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, kan acneklachten verminderen. Kies dus zo veel mogelijk voor complexe koolhydraten. Dat wil zeggen: volkorenproducten, fruit, groente en vis.
• Vitamine D: Deze stof speelt op heel veel vlakken een belangrijke rol in je lichaam, ook bij acne. Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omgekeerd gerelateerd is aan de ernst van de klachten. Zet dus zeker vette vis, vlees en eieren op het menu.
• Vitamine C: Deze vitamine werkt ontstekingsremmend en is dus aan te raden bij acne, wat in wezen een ontsteking van de talgklierfollikel is. Vitamine C haal je ondermeer uit citrusvruchten, kiwi’s, bessen, aardbeien en koolsoorten.
Dit schrap je:
• Snelle suikers: Terwijl complexe koolhydraten zorgen voor een vermindering van de klachten, kunnen enkelvoudige koolhydraten acne net verergeren. Probeer wit brood, frisdrank, snoep en andere snelle suikers dus zo veel mogelijk te vermijden. Dat verklaart meteen ook waarom er wel degelijk een verband bestaat tussen chocolade – en dan vooral de melkvariant – en puistjes.
• Zuivel: Tegenwoordig wordt er steeds vaker beschuldigd naar zuivelproducten gewezen als het om puistjes gaat. Het is nog niet duidelijk of het je acneklachten nu effectief verergert, maar het kan geen kwaad om dat glas melk eens te laten staan.

 

 

Rosacea

Wat is het?
Een veelvoorkomende, chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door felrode verkleuringen van de wangen en neus.
Dit zet je op het menu:
• Pre- en probiotica: Deze ‘goede’ bacteriën of schimmels hebben een positieve werking op de gezondheid, en dus ook op de huid. Je vindt ze onder andere in yoghurt, zuurkool, zachte kaas en sojabonen.
• Vezelrijke voeding: Uit onderzoek blijkt dat een vezelrijk dieet voor een betere mobiliteit van de darmen kan zorgen, net als voor een afname van rosaceaklachten.
Dit schrap je
• Histaminerijke voeding: Tomaten, avocado, mango, kiwi en kruiden zoals kaneel en koriander zijn gezond op je bord, maar bevatten ook veel histamine. Dat zet de bloedvaatjes open, wat kam zorgen voor opvlammingen van rosaceaklachten.
• Alcohol: Zorgt eveneens voor een verwijding van de bloedvaten in de huid, waardoor rosaceaklachten kunnen verergeren. Rode wijn is waarschijnlijk de bekendste uitlokker van opvlammingen in het gezicht, omdat die niet alleen alcohol maar ook histamine bevat.
• Pikante voeding en hete dranken: Ook die zorgen voor vaatverwijding en onstekingsreacties.

 

 

Huidveroudering

Wat is het?
Huidveroudering komt in twee vormen: intrinsieke en extrinsieke huidveroudering. De eerste wordt veroorzaakt door onze eigen genen en levert ons fijne rimpeltjes, minder vet en een drogere en dunnere huid op. De tweede komt door invloeden van buitenaf en manifesteert zich vooral in de vorm van diepe rimpels en pigmentvlekken.
Dit zet je op het menu:
• Lycopeen: Deze stof valt onder de carotenoïden. Die hebben een sterke antioxidantwerking en kunnen de huid beschermen tegen uv-schade en dus huidveroudering. Je vindt ze vooral in fruit en groente.
• Vitamine C: Beschermt het lichaam tegen uv-schade, en stimuleert daarnaast de aanmaak van collageen, wat ervoor zorgt dat onze huid zijn stevigheid behoudt.
• Astaxanthine: Een krachtige antioxidant die vaak ingeschakeld wordt in de strijd tegen huidveroudering. Je zal het niet terugvinden in huidverzorgingsproducten omdat het het product knalrood maakt. Gelukkig vind je het wel in zalm, garnalen, forel of kreeft.
Dit schrap je
• Snelle suikers: Slechte koolhydraten verzwakken de elastieke en het collageen in de huid. Gevolg: een minder elastische huid en rimpels. Kies dus voor volkorenbrood in plaats van wit brood, en beperk frisdrank en snoep.

 

 

Gevoelige huid

Wat is het?
Een meestal droge huid die soms trekkerig aanvoelt na het reinigen of een warme douche en snel rood of geïrriteerd is.
Dit zet je op het menu:
• Omega 3-vetzuren: Samen met cholesterol en ceramisten maken omega 3-vetzuren deel uit van de huidbarrière. Ze vormen een natuurlijk beschermend waslaagje, waardoor de huid gehydrateerd blijft en beschermd is. Vette vis, noten of lijnzaadolie zijn een uitstekende bron van deze vetzuren, of je kan ze direct op de huid aanbrengen. Zeker als je last hebt van een erg droge of geïrriteerde huid, werkt de combinatie van voeding en smeren het beste.
Dit schrap je:
Alcohol: Het is niet alleen als ingrediënt in producten tegen huidveroudering een slecht idee voor je huid, ook als drank heeft het een uitdrogend effect.

 

 

Jetske Ultee heeft een eigen onderzoeksstichting, Skinwiser, en werkte voor haar onderzoeken samen met Erasmus MC en Wageningen University. Meer lezen over huidverzorging? Surf eens naar www.dr-jetskeultee.nl.