Happy in Shape | Januari 2018
Ogen: hoe houd je ze scherp en stralend?
By Happy in Shape

 

Gepubliceerd: Happy in Shape
Datum: januari 2018
Door: Cintha Rood
 
 

Van laseren tot wallen. In dit stuk dat geheel in het teken staat van de ogen vertelt dr. Jetske Ultee hoe je de huid rond je ogen verzorgt. Lees het hier:

 
 

Ogen: hoe houd je ze scherp en stralend?

 

Een stralende huid, gespierde Michelle Obama-armen of zo’n ronde bootie waar je een wijnglas op kunt balanceren. Zo aan het begin van het jaar focussen we massaal op gezonder en mooier worden. Maar heb je wel eens gedacht aan de schoonheid en gezondheid van je ogen? Hoe houd je die scherp en stralend? Ja, echt, je kunt er zelf wat aan doen!

 

 

De kans is groot dat je het functioneren van je ogen als iets vanzelfsprekends beschouwt. Of hoe je ogen eruitzien. Maar heb je weleens zo lang in bed naar het beeldscherm van je smartphone gekeken dat er tijdelijk zwarte vlekken voor je ogen verschenen? Of vreselijk gebaald van die donkere kringen onder je ogen? Toch niet echt prettig. Maar er is wat aan te doen. Je hebt de gezondheid van je ogen meer in de hand dan je waarschijnlijk denkt.

 

 

Worteltjesdieet

Wat kan ik dan zelf doen? Nou, wat nu echt in opkomst is, is oogyoga. Typ maar in op YouTube. Door eenvoudige oefeningen zorgt oogyoga voor ontspanning, en leer je je oogspieren op een andere manier te gebruiken waardoor je zicht duidelijk verbetert. Laura Raimondo van Stichting Oogfonds Nederland: ‘Maar verwacht geen wonderen van oogyoga. Je ogen ontwikkelen zich tot je twintigste, voor die tijd zijn ze nog te beïnvloeden, daarna nog maar weinig. Maar kinderen kun je bijvoorbeeld minstens twee uur per dag buiten laten spelen. Doordat ze hun ogen dan focussen op dingen in de verte, ontwikkelen de ogen zich beter en is de kans op bijziendheid later kleiner.’ Wel kun je je ogen verbeteren door de juiste voeding binnen te krijgen – en dat geldt ook voor na je twintigste. Maculadegeneratie of MD is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid en blindheid in Nederland. Kegeltjes in je macula, een gebied in het midden van het netvlies, zijn heel erg gevoelig voor je beschadiging door vrije radicalen.

 

‘Er is gebleken dat een tekort aan antioxidanten het proces kan versnellen’, vertelt Laura. Antioxidanten zijn de stoffen die schadelijke effecten van vrije radicalen tegengaan. Laura: ‘De macula heb je nodig om scherp te zien, te lezen en om gezichten te herkennen. Als die achteruitgaat, verdwijnt het zicht.’ En ja, worteltjes zijn inderdaad gezond en een bron van vitamines en mineralen, maar voor een echt oogvriendelijk dieet kun je het beste kiezen uit heel veel verschillende groenten. Wees bovendien matig met alcohol en probeer dit jaar nu echt eens te stoppen met roken. ‘Bij mensen die een pakje per dag roken komt leeftijdsgebonden MD vijf keer zo veel voor. Dat blijft verhoogd tot vijftien jaar nadat je gestopt bent. Het versnelt de veroudering van de lens en kan uiteindelijk resulteren in rokersstaar’, aldus Laura.

 

 

Eet veel verschillende groenten; antioxidanten zijn goed voor je ogen

 

 

Beauty-innovaties

Een stralende blik is deels een kwestie van gezond leven. Maar soms kun je eten en drinken als een heilige en smeer je je suf, de huid rondom je ogen is niet zoals jij dat wilt. Gelukkig zijn er anno 2018 een aantal veelbelovende technieken en producten die je ogen net wat mooier kunnen maken. De pigmenten die worden gebruikt bij permanente make-up worden tegenwoordig niet alleen ingezet om echt heel realistische wenkbrauwen te creëren. Ook als je last van donkere kringen hebt, kunnen pigmenten je sinds kort helpen; nanopigmenten, om precies te zijn. Bij een heel blanke huid wordt een soort foundation over de huid gelegd, bij een donkere huid wordt de melanine opgelost waardoor donkere kringen – of hyperpigmentatie – onder de ogen onzichtbaar worden. De nanopigmenten kunnen tegenwoordig zo oppervlakkig worden toegepast dat je na de behandeling niet met blauwe ogen hoeft rond te lopen. Volgens Jetske Ultee is hyaluronzuur tegenwoordig je van het om van kringen of rimpels rond de ogen af te komen. ‘Ik zie nu bijvoorbeeld speciale pleisters met microkristallen van hyaluronzuur voor onder de ogen. Zelf ben ik terughoudend, want afgezien van het feit dat de echte wetenschappelijke onderbouwing soms ontbreekt, is het resultaat ervan namelijk toch gewoon van tijdelijke aard. Het opvuleffect, want dat is het vooral, zal na enkele uren, dagen of in het geval van fillers na weken, weer verdwijnen.’

 

 

Ik zie, ik zie…

Op het moment dat je zicht achteruit gaat, kun je kiezen voor een laserbehandeling. Was je dertig jaar geleden misschien nog een hoogdrempelige ingreep, inmiddels zijn de technieken zo geavanceerd dat zelfs de grootste angsthaas nog onder het mes – of laser – durft. Leo de Jong is als oogarts verbonden aan Bergman Clinics. ‘In de jaren zeventig waaide de eerste ooglaserbehandelingen over vanuit Zuid-Amerika. Hoewel sommige mensen een ooglaserbehandeling nu soms nog we; spannend vinden, is er wel een heel verschil met dertig jaar geleden.’ Bij de eerste ooglaserbehandelingen werd door middel van een laser handmatig het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies – of: epitheel – verwijderd. Een simpele behandeling, maar patiënten hadden daarna nog vrij lang last van hun ogen. ‘Inmiddels is de technologie veranderd, patiënten hebben veel minder lang pijn en we boeken betere resultaten’, vertelt Leo. En dat niet alleen, want nog voor je behandeld wordt, is inmiddels heel nauwkeurig vast te stellen of je überhaupt geschikt bent voor een ooglaserbehandeling. ‘De apparatuur waarmee je bepaalt of iemand geschikt is, is steeds beter en betrouwbaarder geworden. Dat was vroeger veel meer nattevingerwerk. Omdat we alleen laseren wanneer het echt kan, voorkomen we een heleboel problemen.’

 

 

Laagdrempelig laseren

Niet alleen het vooronderzoek heeft een vlucht gemaakt. Leo: ‘De TransPRK-behandeling is de moderne variant van die eerste behandelingen. Het epitheellaagje wordt hier met een laser weggehaald. De arts hoeft, in tegenstelling tot hoe het vroeger ging, het oog niet meer aan te raken, wat de behandeling makkelijker maakt.’ Een andere nieuwe techniek is FemtoLasik. In tegenstelling tot de vroegere Lasik-techniek waarbij dikkere flapjes werden gelaserd, maakt de laster tegenwoordig flinterdunne flapjes in het hoornvlies. Het oog wordt gecorrigeerd en het flapje wordt teruggelegd. ‘Vroeger was deze behandeling voor veel mensen eng om te ondergaan en na de behandeling hadden ze klachten zoals pijnlijke en droge ogen. Het hoornvlies blijft tegenwoordig intact en na een uur zie je weer goed. Dat is dus een wereld van verschil met vroeger’, vertelt Leo. De SMILE-ooglaserbehandeling lijkt dé techniek voor wie toch nog aarzelt. ‘Hierbij blijft het hoornvlies intact, je maakt alleen een sneetje met de laser, zonder het oppervlakte te beschadigen.’ De behandeling is volgens Bergman Cliniks pijnloos en duurt maar 30 seconden per oog. ‘Het herstelproces duurt korter en patiënten hebben daarna amper last van hun ogen. Door dit soort innovaties worden ooglaserbehandelingen steeds laagdrempeliger.’

 

 

Bescherming

Als je te lang in de zon hebt gezeten, merk je dat al snel aan je huid: je huid is geïrriteerd, wordt rood of vervelt. Dat te veel aan uv-straling ook voor schade aan je ogen kan zorgen, is minder bekend. Het kan er zelfs voor zorgen dat je op latere leeftijd minder goed ziet. De oplossing is even simpel als modieus: koop een goede zonnebril. Eentje met 100 procent uv-bescherming en waar geen uv-straling langs kan komen. Een (zonne)bril lijkt ook bescherming te bieden tegen het blauwe licht uit ledverlichting in lampen, smartphones, tablets en computers. Misschien ken je het wel: na uren achter je computer of turend op je telefoon heb je branderige, vermoeide ogen, hoofdpijn of kom je lastig in slaap. De Gezondheidsraad waarschuwt dat ledlicht gezondheidsrisico’s met zich meedraagt. Al is het onduidelijk of de mate waarin we eraan worden blootgesteld, schadelijk is. Uit onderzoek is wel gebleken dat écht heel veel blauw licht schade kan veroorzaken aan de gele vlek van het netvlies, de eerder genoemde macula. Mocht je echt niet zonder al die beeldschermen kunnen, kies dan voor een bril die blauw licht lichaam wordt aangemaakt en dat je nodig hebt om in slaap te vallen. Blauw licht van je computer kan de aanmaak van melatonine verstoren.

 

 

Te veel uv-licht kan je ogen beschadigen

 

 

Smeren!

Hangende oogleden. Sommige mensen kunnen hier echt ongelukkig van worden. Of hoofdpijn – letterlijk – van krijgen. In bepaalde gevallen kan het je dagelijks functioneren zelfs in de weg zitten. Ooglidcorrecties worden steeds vaker uitgevoerd en daarom zitten ze sinds 2017 weer in de basisverzekering, mits ze uitgevoerd worden op medische indicatie. Zitten je esthetische oogprobleem je hoog maar zit er geen briefje van de arts in, dan zijn er anno 2018 talloze producten en technieken die je een stralende blik beloven. Om je meteen uit de droom te helpen én een paar euro’s te besparen: die veelbelovende oogcrèmes kun je lekker in de schappen laten liggen. Volgens Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zijn oogcrèmes zonde van je geld. ‘Het enige wat specifiek is voor een oogcrème, is dat het in een klein potje zit en dat het product mild genoeg is voor de huid onder je ogen. De huid is hier namelijk dunner en dus gevoeliger dan de huid van de rest van je gezicht. Wat je wel zou moeten doen, is een crème vinden voor je hele gezicht, die zo mild is dat deze ook rondom je ogen gebruikt kan worden.’ Voor vooral de tere, gevoelige huid rondom je ogen geldt: 90 procent van de huidveroudering ontstaat door uv-straling. Dat zijn niet alleen rimpels, maar bijvoorbeeld ook pigmentvlekjes. Bescherm je huid daarom altijd met een zonnebrandcrème en met een crème met antioxidanten. Smeer óók in de winter of wanneer het bewolkt is en vermijd koste wat het kost de zonnebank.•

 

 

Meer info: bergmanclinics.nl, gezondeogen.nl, dr-jetskeultee.nl