De Beauty Professional | Juni 2018
Mannen & beauty
By De Beauty Professional

 

Gepubliceerd: De Beauty Professional
Datum: juni 2018
Door: Fleur Baxmeier
 
 

Verzorgingsproducten voor mannen doen het goed, steeds beter zelfs. Wat is eigenlijk het verschil tussen de mannen- en de vrouwenhuid? Dr. Jetske licht het toe:

 
 

Mannen & beauty

 

Verzorgingsproducten voor mannen doen het goed. Er wordt jaarlijks 300 miljoen euro aan uitgegeven en het assortiment neemt nog steeds toe. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de mannen- en de vrouwenhuid? En waar hebben mannen behoefte aan in een schoonheidssalon?

 

 

Genderneutraal mag dit jaar hét toverwoord zijn, mannen en vrouwen zijn niet in alle opzichten hetzelfde. Neem alleen al de huid van mannen. “Die zit toch echt een beetje anders in elkaar dan die van vrouwen”, zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Mannen hebben om te beginnen meertalgklieren, en een talgproductie die vrij hoog en stabiel blijft tijdens het ouder worden. De huid van mannen is hierdoor over het algemeen wat vetter dan die van vrouwen. Dat zorgt ervoor dat er minder snel rimpels zullen ontstaan.”

 

Komt bij dat vrouwen ook nog eens minder collageen, elastine en haarfollikels hebben die de huid ondersteunen. Ultee: “Dat maakt dat de vrouwenhuid zo’n twintig tot dertig procent dunner is dan de mannenhuid. Over het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen om die redenen wat sneller last kunnen krijgen van rimpels. Maar hormoonveranderingen, met name na de menopauze, spelen ook een rol bij dit snellere proces van huidveroudering.” Andere verschillen: de mannenhuid geneest minder snel bij wondjes, wat te maken heeft met hormonen. “Mannen zweten ook meer dan vrouwen”, aldus Ultee, “en verder is bekend dat de huid van heren gevoeliger is voor schade van buitenaf, zoals uv-straling. Ook sterven er meer mannen aan huidkanker.”

 

 

Zorgvuldig reinigen

Ondanks de verschillen tussen de mannen- en vrouwenhuid is het volgens Jetske Ultee de vraag of de mannen- en vrouwenhuid heel anders moet worden verzorgd. “Afgezien van de geuren de verpakking is de samenstelling van mannenproducten meestal niet wezenlijk anders dan die van vrouwenproducten. Voor mij geldt dat het huidtype en de behoefte van de huid belangrijkere criteria vormen dan geslacht of leeftijd. Met andere woorden: heb je een droge huid, dan stem je je verzorging daarop af. Heb je veel last van puistjes? Dan is dat wat leidend is.”

 

Omdat de mannenhuid vaak vet genoeg aanvoelt, gebruiken lang niet alle mannen een moisturizer. Ultee: “Toch kan de mannenhuid best wat extra’s gebruiken, zeker als je je regelmatig scheert. Ook een vettere huid kan vochtarm zijn, wist je dat? Bescherming tegen invloeden van buitenaf zouden juist ook voor de mannenhuid geen overbodige luxe zijn, maar het begint bij het belangrijkste: zorgvuldig reinigen. Dat vergeten veel mannen weleens. Of ze gebruiken een te sterk ontvettend product, terwijl een vettere of onrustige huid veel meer baat heeft bij een mild product. Je voorkomt daarmee dat de huidbarrière beschadigt en er meer onrust ontstaat.”

 

 

Afgezien van de geur en de verpakking is de samenstelling
van mannenproducten meestal niet wezenlijk anders dan die van vrouwenproducten

 

 

Zogenaamde metromannen

Uit het jaarverslag van de Nederlandse Cosmetica Vereniging blijkt dat mannencosmetica een grote speler is op de markt en eentje met nog veel potentie. Vooralsnog kopen mannen vooral functionele cosmetica, maar ze voelen zich steeds meer betrokken bij hun persoonlijke verzorging. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. “Huidverzorging is allang niet meer voorgehouden aan de zogenaamde metromannen”, aldus Ultee. “Dat zie je vooral scherp bij de jeugd. Zaken als beauty, verzorging, uiterlijk en mode leven erg onder jongens. Je kunt er tegenwoordig alles, maar dan ook echt alles over lezen op internet en social media.”

 

Aan de andere kant zijn er nog genoeg zieltjes te winnen, want bij een grote groep mannen gaat huidverzorging nog steeds niet verder dan het gebruik van een aftershave. Zonde, want juist dit product geeft volgens Ultee vaak problemen. “Aftershaves die een fris gevoel geven en lekker ruiken, bevatten niet zelden irriterende stoffen als parfum, alcohol en menthol. Deze stoffen kunnen de barrièrefunctie van de huid beschadigen; vooral de kwetsbare huid na het scheren. De huid kan daardoor uitdrogen en er kunnen pigmentvlekken ontstaan. Je ziet dat vaak bij mannen op de kaaklijn en in de nek.”

 

 

Ontspannende behandeling

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer veertig procent van de mannen aangeeft een gevoelige huid te hebben. Ultee: “Alleen al daarom zou het voor mannen goed zijn om de huid voor het scheren in een goede conditie te brengen met een milde reiniger en na het scheren te kalmeren, bijvoorbeeld met een goed geformuleerde toner. Mijn favoriete ingrediënt hiervoor is niacinamide. Een product met een hoge concentratie niacinamide is een goede aftershave.”

 

Zowel de vrouwen- als mannenhuid heeft daarnaast baat bij een regelmatig bezoekje aan een beautysalon. Mannen blijven op dit gebied nog steeds een beetje achter bij vrouwen, maar het taboe lijkt langzaam minder te worden. “Je ziet dat mannen beautysalons onder meer bezoeken voor ontharingsbehandelingen, zoals waxen, harsen, IPL en laser”, vertelt Ultee. “Daarnaast weten we dat laserbehandelingen en peelings helpen bij huidproblemen als acne, pigmentvlekken en couperose. Deze klachten spelen ook bij de mannenhuid. Verder kunnen beautybehandelingen natuurlijk ook gewoon ontspannend zijn.”

 

 

Only for men

“Mannenverzorging is veel uitgebreider dan tien, vijftien jaar geleden”, zegt dermatoloog Peter Velthuis, die binnen het Erasmus MC artsen opleidt die cosmetisch dermatoloog gaan worden. “Mannen zijn er veel meer mee bezig en de diversiteit is veel groter. Binnen het Erasmus MC is een speciaal spreekuur voor mannen geopend, omdat we ontevreden over de manier waarop in de cosmetische behandelscene werd omgegaan met mannen. We waren eraan gewend om vrouwen te behandelen en die kennis werd één op één gebruikt bij mannen, maar de mannenhuid en het mannengezicht is heel anders. In onze speciale polikliniek kunnen we mannen beter behandelen.”

 

 

Wist je dat… Een dieet met veel groentes en fruit ervoor zorgt datje minder rimpels krijgt? Dit ontdekten Rotterdamse onderzoekers van het Erasmus MC onlangs. Deze opmerkelijke bevinding lijkt vooralsnog alleen te gelden voor vrouwen. Mannen lijken op dit punt weer minder gevoelig…