De Beauty Professionals | Mei 2018
Laat je huid niet lijden onder luchtvervuiling
By De Beauty Professionals

 

Gepubliceerd: De Beauty Professionals
Datum: mei 2018
Door: Caroline Brakel
 
 

Wat doet luchtverontreiniging met de huid? En kun je je daartegen beschermen? Lees hier het interview dat dr. Jetske Ultee erover gaf:

 
 

Laat je huid niet lijden onder luchtvervuiling

 

Je huidverzorging gaat al lang veel verder dan hydrateren en voorkomen van veroudering. Nu luchtverontreiniging is steeds meer landen aan de orde van de dag is, is het belangrijk om ook je huid hier tegen te beschermen. Hoe doe je dat en wat zijn de laatste ontwikkelingen in de beauty branche?

 

 

“Er zit ook een voordeel aan luchtvervuiling; smog houdt een deel van de uv-stralen tegen die zo schadelijk zijn voor de huid”, aldus onderzoeksarts Jetske Ultee.

 

 

Natuurlijk helpt het om gezegend te zijn met goede genen, maar er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om huidveroudering tegen te gaan. Niet roken, weinig alcohol, gezond eten, uit de zon blijven en voldoende slaap zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor een gezonde huid. Daar heb je zelf effect op, maar hoe zit het met factoren waar niemand omheen kan en waar je ook weinig effect op hebt, zoals de lucht om ons heen? Bij luchtverontreiniging denk je misschien in eerste instantie aan de effecten die dit heeft op de gezondheid als deze lucht wordt ingeademd, maar ook onze huid heeft er onder te lijden. Voor je gezondheid kun je een mondkapje dragen zoals we dat in veel Aziatische landen zien, maar hoe bescherm je je huid en hoe staat het op dit moment eigenlijk met de vervuiling in Nederland en de rest van de wereld?

 

 

‘Jaarlijks krijgen meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd te maken met gezondheidsproblemen door luchtverontreiniging’

 

 

Volgens de World Health Organisation (WHO) is luchtverontreiniging steeds meer een mondiaal probleem. Van smog die over steden hangt tot verontreiniging in huis; luchtverontreiniging is een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. Het is geen vrolijk verhaal. Jaarlijks krijgen meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd te maken met gezondheidsproblemen door luchtverontreiniging met een vroegtijdige dood als gevolg. Het is zelfs een groter risico voor onze gezondheid dan AIDS en Malaria bij elkaar en meer dan de helft van de wereldbevolking die in steden woont, woont op plekken waar de luchtverontreiniging de acceptabele grens die de WHO heeft vastgesteld, overschreden wordt. Vooral in China, India en Saoedi-Arabië is luchtverontreiniging een groot probleem. Maar ook dichter bij huis, en dan vooral in Oost-Europese landen zoals Polen, zien we veel luchtvervuiling.

 

In Nederland schijnt het gelukkig nog wel mee te vallen. Professor doctor Flemming Cassee is inhalatietoxicoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en doet onderzoek naar de schadelijke gezondheidseffecten van zwevende deeltjes, ook wel fijnstof genoemd, en gasvormige componenten zoals ozon en stikstofdioxide in de buitenlucht. Hij vertelt ons dat de lucht in Nederland de afgelopen decennia juist steeds iets schoner is geworden. “Sinds de jaren zeventig wordt in Nederland gemeten hoeveel schadelijke stoffen er in de licht zitten. Stoffen als zwaveloxide, grof stof en benzeen waren vroeger een probleem, maar door allerlei maatregelen zijn de gemiddelde concentraties de laatste jaren sterk gedaald. De gemiddelde concentraties fijnstof en stikstofdioxide liggen inmiddels in het grootste deel van Nederland onder de grenswaarden. Wel blijft in sommige locaties, voor beide stoffen, sprake van een beperkt aantal hardnekkige overschrijdingen. Vergeleken met andere Europese landen is Nederland zeker niet het schoonste land, maar dat komt vooral door de hoge populatiedichtheid.” Hoe sterk een plek last heeft van luchtverontreiniging is afhankelijk van verschillende factoren. “Waar veel wegverkeer is zijn de concentraties doorgaans ook het hoogst en de grenswaarden voor fijnstof worden ook bij veehouderijen weleens overschreden. Voor stikstofdioxide zijn het vooral binnenstedelijke wegen in de randstad met veel verkeer die overlast veroorzaken en ozon is vooral een probleem in de mediterrane landen”, aldus Cassee.

 

 

Eerst zien dan geloven

Er komen steeds meer city skin en anti-pollution crèmes en producten op de markt, maar de beauty experts zijn sceptisch over deze producten. Jetske Ultee: “In Aziatische steden heeft luchtverontreiniging de volle aandacht van de cosmetica industrie. Naast mondkapjes en andere gezichtsbedekking, zie je daar een breed scala aan speciale anti-pollution producten op de markt. Maar ook hier, in Europa, zie ik dat dergelijke producten worden geïntroduceerd.

 

Deze artikelen zetten flink in op de effecten van onze moderne, stadse levensstijl. Zo zijn er inmiddels al heel wat crèmes die claimen de huid te bedekken met een beschermend laagje tegen toxische stoffen. Er zijn allerhande anti-vervuilingsmaskers en speciaal ontwikkelde multi-protection producten die de huid niet alleen beloven te beschermen, maar ook nog eens de aanmaak van collageen zouden stimuleren. Maar de vraag blijft of je wel aparte anti-pollution producten nodig hebt om je huid te beschermen.”

 

 

Huidveroudering

Ondanks de positieve woorden van Cassee, wordt het wel steeds duidelijker dat, ook in Nederland, luchtvervuiling niet alleen effect heeft op onze gezondheid, maar ook op onze huid. Doctor Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, heeft een blog over de zin en onzin van huidverzorging én een eigen lijn huidverzorging en make-up. Zij kan ons dan ook precies vertellen wat de invloed van luchtverontreiniging op onze huid is. “De huid staat overal en altijd in direct contact met de lucht waarin we leven en bewegen. Hoewel de huid een stevige barrière vormt voor invloeden van buitenaf, blijken de minuscule vloeibare en vaste deeltjes waaruit fijnstof bestaat toch schade te kunnen veroorzaken. Schade die uiteindelijk zorgt voor een versnelde huidveroudering. Uit onderzoek blijkt dat fijnstofdeeltjes en -druppels, die onder meer bestaan uit zuren, metalen, stof en chemicaliën, veranderingen in de huid teweeg kunnen brengen.”

 

 

‘De belangrijkste remedie tegen schade van buitenaf is uiteindelijk om de huid zo goed mogelijk in conditie houden’

 

 

Luchtvervuiling is dus, naast zon, roken, alcohol en ongezond eten, absoluut een factor die invloed heeft op de conditie van je huid. Het probleem is alleen datje er weinig meer tegen kunt doen dan zowel ’s avonds als ’s ochtends de huid goed reinigen. Volgens Cassee moet er nog meer onderzoek naar gedaan worden. “Maar schadelijke effecten van oxiderende gassen als ozon en stikstofoxides kunnen wellicht worden voorkomen door zonnebrandcrème of crèmes met antioxidanten.” Ultee beaamt dat. “De belangrijkste remedie tegen schade van buitenaf is uiteindelijk om de huid zo goed mogelijk in conditie houden. Dit doe je door je huid dagelijks op de juiste manier te verzorgen met goede, milde ingrediënten die de huidbarrière intact laten én versterken. Reinigen is daarin heel belangrijk. Maar doe het wel op de juiste manier, en overdrijf niet door te schrobben en scrubben. Gebruik ‘gewoon’ een milde, afspoelbare cleanser om de huid van al dat vuil en stofdeeltjes te ontdoen.” Tot slot benadrukt Ultee het belang van een goede dagverzorging. Zorg – iedere ochtend – voor voldoende bescherming. Crèmes met voldoende hoge concentraties antioxidanten zijn zeer zeker geen overbodige luxe. Niet alleen luchtverontreiniging, maar ook de straling van de zon pleegt een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten in de huid. En die voorraad slinkt ook nog eens als je ouder wordt. Vergeet daarom ook vooral niet om je huid echt iedere dag opnieuw te beschermen met een goede SPF. En dan het liefst een product met voldoende antioxidanten om de huid nóg maar eens een handje te helpen bij het neutraliseren van al die vrije radicalen.”