Santé | Februari 2018
Gevoelige hoofdhuid? Zo kom je ervanaf
By Santé

 

Gepubliceerd: Santé
Datum: februari 2018
Door: Mara Ruijter
 
 

Wat zijn de belangrijkste boosdoeners en wat kun je doen aan een gevoelige hoofdhuid? Lees alle tips van Dr. Jetske Ultee in dit stuk van Santé:

 
 

Gevoelige hoofdhuid

 

 

1. Controleer je haarproducten

Last van een gevoelige huid? Bekijk eens welke producten je allemaal gebruikt. Het kan zijn dat je shampoo en stylingproducten te agressief zijn. Jetske Ultee, onderzoeksarts in cosmetische dermatologie: “Om je haar en op je hoofdhuid zit een vettig beschermlaagje. Te agressieve producten kunnen dit kapotmaken. Een goede shampoo verwijdert talg en vuil, maar zorgt er ook voor dat de beschermlaag intact blijft of zelfs wordt versterkt.”

 

Zo doe je het:
Check de ingrediënten van al je producten. Ultee: “Lauryl sulfaten worden vaak gebruikt in shampoos, omdat ze goed reinigen en lekker schuimen. Helaas kunnen ze je hoofdhuid irriteren. Ook agressief: sulfosuccinaten.” Tips: Louis Widmer Soft Shampoo zonder parfum, € 12,99 Bol.com. Of Kérastase Spécifique Cure Apaisante, € 49,95 via Webshop.kinki.nl

 

 

2. Pas je haarroutine aan

Gebruik je een milde shampoo, maar heb je toch last van een geïrriteerde huid? Neem dan je beautyroutine eens onder de loep. Te veel wassen, verkeerd borstelen of te heet föhnen: het kan allemaal effect hebben op je hoofdhuid.

 

Zo doe je het:
“Je hoeft je haar alleen te wassen als het vet aanvoelt”, zegt Ultee. “Ga ook niet met de borstel langs je hoofdhuid en föhn je haar op een koelere (of zelfs koude) stand. Wissel ook af en toe van stylingproducten. Misschien dat je er opeens niet meer zo goed tegen kunt.” Andere tips: draag je haar niet altijd vast en vermijd leave-inproducten, zoals conditioners.

 

 

3. Masseer je hoofdhuid

Als je hoofdhuid geïrriteerd raakt, kan dit een jeukend of trekkend gevoel geven. De natuurlijke flora van je hoofdhuid verandert. De cellen vernieuwen zich sneller en hierdoor krijg je last van schilfers. Je lichaam probeert dit te herstellen. Je kunt een handje helpen door de bloedsomloop te stimuleren met een hoofdhuidmassage.

 

Zo doe je het:
Masseer je hoofdhuid door met je vingertoppen ronddraaiende bewegingen te maken. Verplaats je vingers niet over de huid, maar ‘verschuif’ de huid met je vingers. Maak de draaiende beweging zo’n vijf keer en verplaats je vinger dan naar een andere plek: de haarlijn bij je voorhoofd, achter je oren, je kruin en je achterhoofd.

 

 

4. Ga naar de dermatoloog

Helpen mildere producten en een andere haarroutine niet? Dan is het slim naar een dermatoloog te gaan. Ultee: “Misschien denk je dat je roos hebt, maar heb je eigenlijk een aandoening als eczeem of psoriasis. Ook een schimmelinfectie of auto-immuunziekte kunnen de oorzaak zijn van je gevoelige hoofdhuid, net als stress of een allergie voor haarverf.”

 

Zo doe je het:
Blijf niet te lang met klachten rondlopen. Ultee: “In het ergste geval kun je namelijk last krijgen van haaruitval. Een deskundige kan je helpen de onderliggende oorzaak te vinden.” Voor de dermatoloog heb je een verwijzing nodig. Dermatologie valt onder het eigen risico, dus pas wanneer dat is opgebruikt, gaat je verzekering uitkeren.

 

 

5 Veelvoorkomende oorzaken:

1. Te agressieve shampoo of andere haarproducten
2. Hormonale veranderingen
3. (Voedsel)allergieën en intoleranties
4. Weersomstandigheden
5. Stress