Vogue | Juli/Augustus 2018
De groene golf
By Vogue

 
Heel de huid
Gepubliceerd: Vogue
Datum: juli/augustus 2018
Door: Karen van Ede
 
 

Er is een explosie aan kleine ecomerken, maar er wordt ook veel aan groenwasserij gedaan. Vogue sprak erover met een aantal Green Queens en andere experts uit het vak, zoals dr. Jetske. Lees het hier:

 
 

De groene golf

 

Er is een explosie aan kleine ecomerken, maar er wordt ook veel aan groenwasserij gedaan. Wat moet je weten om geen green beauty victim te worden? Beautydirector Karen van Ede sprak met een aantal Green Queens en andere experts uit het vak

 

Niet per se beter

Dat een ecologisch product per definitie beter is voor de huid, is een fabeltje. Arts en cosmeticamaker Jetske Ultee, founder van Uncover Skincare – niet biologisch – zegt: ‘Dat plantaardige stoffen niet hormoonverstorend zouden kunnen zijn is ook een fabel. Er is zelfs een naam voor plantaardige ingrediënten met een hormonale werking: fyto-oestrogenen. Zo zie ik in het assortiment van eerdergenoemde webshop veel producten met lavendel, een voorbeeld van een plantaardig ingrediënt met een oestrogene werking, net als soja en tea tree-olie . Mij valt op dat veel producten in deze webshop irriterende en zelfs fototoxische stoffen bevatten (de zonnebrandproducten).
 
Om het product houdbaarder te maken is er vaak een hoge concentratie alcohol toegevoegd en dat is helemaal niet goed voor je huid (plantaardige alcohol of niet, het is chemisch gezien gewoon hetzelfde). Er zijn absoluut slechte synthetische ingrediënten, maar er zijn ook genoeg plantaardige ingrediënten die een toxische werking hebben, of waar je huid allergisch of geïrriteerd op kan reageren. Denk maar aan brandnetels en het vingerhoedskruid in de tuin.
 
En ten slotte, de term ‘natuurlijk’ die fabrikanten graag op hun product zetten, is niet beschermd. Al telt een verzorgingsproduct één natuurlijk bestanddeel, dan mag het toch als zodanig verkocht worden. Zo zie je weleens ‘natuurlijke producten zonder parabenen’ waar vervolgens heel ouderwetse bewaarstoffen aan toegevoegd zijn met een slecht veiligheidsprofiel of een hoge kans op huidallergie of irritatie, maar die niemand kent en waar dus ook niemand over valt. Naar mijn mening is het gebruik van natuurlijke ingrediënten in cosmetica niet per se goed of slecht. Je zou je keuze moeten baseren op de vraag of de ingrediënten werkzaam en veilig zijn, en hierbij maakt het niet uit of het over natuurlijke of synthetisch stoffen gaat. Soms zijn synthetische varianten werkzamer en veiliger dan bestanddelen direct uit de natuur, soms kies je liever voor de ‘plantaardige’ versie. Je moet je trouwens wel realiseren dat veel plantaardige ingrediënten zo bewerkt zijn voordat ze toegepast kunnen worden in producten, dat er weinig natuurlijks meer aan is.’