Kosmetiek | mei/juni 2018
De anti-pollutiontrend: hot?
By Kosmetiek

 

Gepubliceerd: Kosmetiek
Datum: mei – juni 2018
Door: Susanne Hellendoorn
 
 

Kosmetiek sprak met dr. Jetske Ultee over de zin en onzin van speciale ‘city skin’-producten om je huid tegen luchtverontreiniging te wapenen. Lees het hier:

 
 

De anti-pollutiontrend: hot?

 

Het kan je niet zijn ontgaan. Fabrikanten schreeuwen het van de daken; wil je je wapenen tegen luchtvervuiling, dan moetje smeren met speciale ‘anti-pollution’· en ‘city skin’·producten. De vraag is of ze echt nodig zijn. En wat kun je jouw klanten het beste adviseren? KOSMETIEK sprak met Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

 

 

Luchtvervuiling is niet van de laatste jaren. Waarom spelen fabrikanten er nu pas op in?

‘De laatste jaren besteden we steeds meer aandacht en ook meer geld aan huidverzorging en cosmetica. Tegelijkertijd is er meer kennis over onze leefomgeving en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. Daarnaast is de wereld “kleiner” geworden. Mensen komen overal en vliegen de wereld rond. Azië, waar luchtverontreiniging al wat langer op de kaart staat, is niet meer een ver-van-mijn-bed -show. We gaan massaal op reis naar die delen van de wereld en doen er volop zaken mee. Uiteindelijk spelen de problemen met luchtvervuiling hier ook, al maakt het natuurlijk ,verschil of je in een drukke, grote stad woont of op het platte land. Geografische ligging, klimaaat en ook seizoen spelen een rol bij de mate van vervuiling. Dit kan daardoor ook per dag en zelfs per moment van de dag verschillen. Over het algemeen geldt dat de lucht ‘viezer’ is in warme gebieden of in warme periodes.”

 

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat luchtvervuiling de huid aantast. Maar wat zit er eigenlijk in de lucht dat voor schade zorgt?

“Lucht kan verontreinigd zijn met onder meer chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk’s), polyaromatische koolwaterstoffen (pak’s)roet, fijnstof, stikstofoxiden en koolmonoxiden afkomstig uit de industrie en het verkeer. Daarnaast ontstaat vervuiling in de lucht door de reactie van deze stoffen met zonlicht. Zo worden ozon en nieuwe fijnstofdeeltjes (smog) gevormd. Uit onderzoek blijkt dat deze fijnstofdeeltjes en -druppels. die onder meer bestaan uit zuren, metalen, stof en chemicaliën, veranderingen in de huid kunnen teweegbrengen. Zo zorgt vervuilde lucht om te beginnen voor zogenaamde oxidatieprocessen n de huid met als gevolg de vorming van vrije radicalen en ontstekingsfactoren·

 

 

Met een milde cleanser, goede moisturizer en zonnebrandcrème met extra antioxidanten ben je al een eind op weg’

 

 

En wat zijn de gevolgen hiervan voor de huid?

“Hoewel de huid een stevige barrière vormt voor invloeden van buiten, blijken de minuscule vloeibare en vaste deeltjes Waaruit fijnstof bestaat toch schade te kunnen veroorzaken. Schade door deze invloeden van buitenaf vertaalt zich uiteindelijk in onder meer een versnelde huidveroudering. De vervuiling wordt verder in verband gebracht met collageenafbraak, een veranderde talgproductie en pigmentvorming. Ook zien we een toegenomen gevoeligheid van de huid bij mensen met huidaandoeningen.”

 

 

Wat heeft onze huid nodig om zich te beschermen tegen de luchtvervuiling?

De belangrijkste remedie tegen schade van buitenaf is de huid zo goed mogelijk in conditie houden. Dit doe je door je huid dagelijks op de juiste manier te verzorgen met goede, milde ingrediënten die de huidbarrière intact laten én versterken. Reinigen is heel belangrijk, maar dit moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren: niet overdrijven door te schrobben en te scrubben, maar gewoon een milde, afspoelbare cleanser gebruiken om de huid van al dat vuil en stofdeeltjes te ontdoen. Zorg verder in de ochtend voor een goede bescherming. Crèmes met voldoende hoge concentraties antioxidanten zijn geen overbodige luxe. Niet alleen luchtverontreiniging, maar ook de straling van de zon pleegt een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten in de huid. En die voorraad slinkt ook nog eens als je ouder wordt. Mijn advies? Iedere dag een SPF en voldoende antioxidanten.”

 

 

Wat bevatten de producten die de huid beschermen tegen de verontreiniging in de lucht?

“De speciale ‘anti-pollution’ en ‘city skin’-producten die je nu ook in Europa ziet, zetten vooral in op de effecten van de moderne, stadse levensstijl. Zo zijn er crèmes die claimen de huid te bedekken met een beschermend laagje tegen toxische stoffen. Er zijn anti-vervuilingsmaskers en speciaal ontwikkelde ‘multi-protection’ producten die de huid niet alleen beloven te beschermen, maar ook nog eens de aanmaak van collageen zouden stimuleren en de huid licht er maken. Het is natuurlijk goed dat we ons realiseren dat luchtvervuiling de huid niet mooier zal maken, maar of je daar een apart product voor nodig hebt … Met een milde cleanser, goede moisturizer en zonnebrandcrème met extra antioxidanten ben je al een eind op weg·”

 

 

Wat is het beste advies dat je als schoonheidsspecialiste aan je klanten kunt geven?

“Houd je huid in conditie. Kies altijd voor mild. Ga je gezicht niet scrubben om het van vuildeeltjes te ontdoen, maar gebruik liever een goed geformuleerde exfoliant. Maak van zonnebrandcrème een dagelijkse gewoonte. En zorg verder ook van binnen goed voor jezelf. Wist je dat je met voeding – met voldoende antioxidanten – je huid ook helpt beschermen?”