Libelle gezond | September 2018
Altijd blijven smeren
By Libelle gezond

 
Heel de huid
Gepubliceerd: Libelle Gezond
Datum: september 2018
Door: Roos Stalpers & Fee van ’t Veen
 
 

Ook in het najaar is het slim om zonnebrand te smeren. Lees deze en meer wijsheden die dr. Jetske deelt in de Libelle Gezond:

 
 

Altijd blijven smeren

 

De zomer loopt dan op zijn eind, maar de zonnebrand hoeft nog niet te worden opgeborgen. Sterker: zelfs in het najaar is het slim om te smeren. Arts-onderzoeker en huidexpert Jetske Ultee schreef er het Zonboekje over. Vier van haar wijsheden:

 

Bijven smeren

“Jaarlijks horen meer dan vijftigduizend Nederlanders dat ze een vorm van huidkanker hebben. Negentig procent daarvan is terug te voeren op blootstelling aan de zon. De onbeschermde huid krijgt daarnaast eerder last van rimpels, verslapping en pigmentvlekken. Ook op sombere kantoordagen is smeren noodzakelijk, want uv-A-straling, die melanoom kan veroorzaken, komt door wolken en glas heen.”
 
 

“Ook op sombere kantoordagen is een factor noodzakelijk”


 

Lees het etiket

“Pas op met producten met geur- en kleurstoffen, parfum, oxybenzone, plaatextracten en oliën uit citrusvruchten, bergamot, lavendel, rozemarijn, angelica, sint-janskruid, tea tree, vijg en gember. Deze stoffen kunnen in de zon voor een huidreactie zorgen en pigmentvlekken veroorzaken.”
 
 

Kies de goede factor

“In de wintermaanden volstaat factor vijftien. Kijk op smeerjein.nl voor de actuele uv-index. Klimt de zonkracht boven de drie? Dan is extra bescherming noodzakelijk. Wist je dat de mate van bescherming van factor dertig en vijftig nauwelijks van elkaar verschilt? Kies dus liever voor een product waarmee je met plezier rijkelijk smeer.”
 
 

Mijd de zonnebank

“De uv-A-straling is daar vaak nog vele malen sterker dan in de zon, dus een zonnebankje pakken is altijd een slecht idee.”
 
 
Download het gratis Zonboekje op dr-jetskeultee.nl