Glamour | 2 oktober 2018
Van acne-huid naar perzikhuid
By Glamour

 

Gepubliceerd: Glamour
Datum: 2 oktober 2018
Door: Annemiek Cornielje
 
 

Glamour laat spraakmakende foto’s zien van een huid met ernstige acne die door retinol zou zijn veranderd in een perzikhuidje. Kan dat? Lees wat dr. Jetske erover uitlegt:

 
 

Van acne-huid naar perzikhuid

 
Als je je ooit hebt verdiept in de wondere wereld van de skincare producten, of ooit te lang naast een beauty-redacteur hebt gestaan, dan weet je waarschijnlijk al van het bestaan van retinol. Dan weet je voornamelijk dat het een wondermiddel is, dat het je huid compleet verbetert en je het à la minute nodig hebt in je leven.
 
Waarschijnlijk heb je dit alles compleet genegeerd (modus ‘Ik zet het op mijn to do list’) en ben je vrolijk doorgegaan met je huidige skincare-routine. Maar nu; we laten je graag onderstaande Reddit-post zien, die je waarschijnlijk in de modus ‘ik ren meteen naar de drogist om retinol te kopen’ verandert.
 
 

Bizar resultaat

Op de linkerfoto zien we een geïrriteerde huid, met op rechts een foto van haar huid op dit moment; egaal en acne-vrij. En dat alles na gebruik van retinol:
 

 

Wondermiddel?

Dan vragen wij ons natuurlijk af: is retinol echt hét wondermiddel voor een perzikzacht huidje of zit er een adder onder het gras? Om daar achter te komen vroegen we Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, om raad.
 
 

Jetske geeft raad

Om bij het begin te beginnen legt Jetske eerst uit wat retinol precies is. “Retinol is een vorm van vitamine A, of beter gezegd vitamine A-zuur. Van vitamine A-zuur staat inmiddels vast dat het huidverjongend werkt. Het ingrediënt verbetert de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal. De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij wordt de afbraak van collageen en elastine geremd. Bovendien worden pigmentvlekken minder zichtbaar.”
 
Goed, het is dus duidelijk dat retinol wel degelijk positieve effecten kan hebben op je huid. Maar er blijken wel degelijk adders onder het gras te zijn.
 
 

Geïrriteerde huid

Een nadeel van retinol is dat vitamine A-zuur, en dus ook retinol, de huid flink kan irriteren. Voordat je positieve effecten gaat zien, gaat er een periode van irritaties en break outs aan vooraf. Het gevolg is dat het middel daarom niet zomaar verkrijgbaar is, het wordt alleen op recept uitgeschreven.
 
Retinol heeft pas zichtbare effecten in concentraties van 0.4 procent tot 1 procent of hoger, dat terwijl in Nederland juist een bovenmarge van 0.3 procent geldt voor gezichtsproducten.
 
Veel commerciële bedrijven kiezen er daarom voor een laag percentage retinol in hun producten te gebruiken, om zo te voorkomen dat mensen klagen over irritatie. De vraag is hoe effectief je product dan nog is.
 
Daarnaast blijkt retinol erg instabiel te zijn in het gebruik. De stof kan extreem slecht tegen licht en zuurstof, zelfs zo slecht dat het verpakken in een zuurstofvrije dispenser niet genoeg is. Retinol wordt zelfs geïnactiveerd als je het overdag opsmeert.
 
 

Vitamine (J)A

Oké, oké. Retinol heeft dus positieve en negatieve kanten. Moeten we het dan wel of niet gebruiken, ongeacht ons huidtype? Volgens Jetske hoef je geen oudere huid of ernstige acne te hebben om vitamine A te gebruiken.
 
“Ik vind het sowieso een mooi ingrediënt, dat veel kan doen voor de huid (als je tenminste een goed geformuleerd product hebt). We weten dat vitamine A heel goed werkt bij verstopte poriën, een grove huidstructuur en puistjes. Het product is dus ook heel geschikt voor de jongere, onrustige huid. Daarnaast werkt Vitamine A ook preventief, door het tegengaan van collageenafbraak blijft de huidstructuur mooi en stevig blijft.”
 
 

What to do?

Jetske’s eindoordeel? “Mijn advies: laat producten met retinol lekker staan, tenzij je zeker weet dat het vers is, goed geformuleerd, airless verpakt en koel bewaard. Er bestaan andere vormen van vitamine A die mogelijk meer kunnen doen voor de huid.
 
Mocht je een product met retinol willen aanschaffen, let dan op de volgende dingen:

  • Een product met een vitamine A zuur derivaat hoort luchtdicht verpakt te zijn.
  • Een vitamine A-zuur product is stabieler als er minder water en meer olie/siliconen zijn toegevoegd. Bij voorkeur geen heel hoge concentratie plantaardige olie in verband met het risico op oxidatie.
  • Parfum is niet alleen slecht voor je huid, maar beïnvloedt ook de stabiliteit van vitamine A-zuur. Kies voor ongeparfumeerd dus.
  • Ga voor een product waaraan ook nog kalmerende stoffen/antioxidanten zijn toegevoegd.
  • Hoe koeler je het product bewaart, hoe beter het behouden blijft.
  • Heb geduld, het echte huid-verjongende effect treedt meestal pas na vier tot zes weken smeren op.