Elegance | Februari 2018
5x huidverjonging, dit helpt echt!
By Elegance

 

Gepubliceerd: Elegance
Datum: februari 2018
Door: Annemieke Pot
 
 

Elegance gaat op zoek naar de panacee voor de eeuwige jeugd en vraagt dr. Jetske om advies. Ze vertelt welke 5 werkstoffen écht iets kunnen doen. Lees hier welke:

 
 

5x huidverjonging, dit helpt echt!

 

Al in de oudheid waren we op zoek naar de panacee voor de eeuwige jeugd. Moest Cleopatra het nog doen met ezelinnenenmelk, ons staan veel effectievere producten en cosmetische behandelingen ter beschikking. Zou de eeuwige Jeugd dan toch bestaan?

 

 

1. Voorkomen is beter dan genezen

Als je weet dat 90 procent van de veroudering van je huid op rekening komt van de zon, maar ook van gewoon daglicht, snap je dat uv-filters met stip het meest effectieve middel zijn tegen huidveroudering. Niet zo gek dus dat vrijwel alle dagcrèmes en vaak ook foundations zijn uitgerust met een spf (sun protection factor’) die beschermt tegen uv-stralen. Zonlicht bestaat voor 95 procent uit uva-straling en voor 5 procent uit uvb-straling. Het is vooral oppassen geblazen voor de eerste soort, uva-straling. Die is er het hele jaar door, óók als de zon niet schijnt.

 

Deze stralen gaan door wolken en glas heen. Ze komen tot diep in de huid, waar ze de rek halen uit de elastine en collagene vezels. Ook zijn ze de belangrijkste producent van de verwoestende vrije radicalen. Het verraderlijke is dat je er in eerste instantie niks van merkt en pas jaren later wordt getrakteerd op rimpels en een voortijdig verslapte huid. Het effect van uvb-straling zie je daarentegen meteen. Deze straling bruint en verbrandt je huid. De stralen dringen minder diep door dan uva-straling, gaan niet door glas en wolken heen en zijn er alleen als de zon schijnt. Maar ook zij verouderen de huid, zeker als je regelmatig verbrandt. En pas op, huidkanker wordt vooral veroorzaakt door deze uvb-stralen. Zaak is daarom om je huid het hele jaar door te beschermen met minimaal factor 15, een factor die voor 93 procent beschermt tegen uv-straling. Factor 30 beschermt je huid voor 95 procent tegen de schadelijke stralen en bij factor 50 ben je voor 97 procent gevrijwaard van uv-straling. Uit onderzoek van de University of Queensland bleek overigens dat wanneer volwassenen dagelijks factor 50 op hun gezicht smeren, de huid na vierenhalf jaar duidelijk minder was verouderd.

 

 

2. Medisch of cosmetisch?

De term ‘cosmeceuticals’ is een samenvoeging van cosmetica en farmaceutica en suggereert dat het om producten gaat die tussen cosmetica en farmaceutica in zitten. Vooral omdat sommige producten namen van artsen dragen, zoals bijvoorbeeld dr. Murad, dr. Brandt, dr. Obagi, dr. Babor en dr. Perricone, óf ontwikkeld zijn door artsen als dr. Sheldon Pinnell, de man achter SkinCeuticals, dr. Jetske Ultee met haar Uncover-lijn of dr. Des Fernandes, de arts die Environ ontwikkelde. Behalve bij de parfumerie, worden ze ook verkocht door huidtherapeuten, cosmetische klinieken, apothekers en schoonheidsspecialisten. Overigens vallen cosmeceuticals ‘gewoon’ onder de wettelijke richtlijnen voor cosmetica en is de term niet beschermd of officieel erkend door Europese regelgeving. Net als ‘gewone’ cosmetica mogen cosmeceuticals claimen rimpels te verminderen, maar niet dat rimpels verdwijnen. Ook mogen ze – volgens cosmeticawetgeving – de huid niet veranderen. Wat bijvoorbeeld bij een hoge concentratie vitamine A-zuur, dat alleen op doktersrecept verkrijgbaar is, wel het geval is. Je kunt je dus afvragen wat het verschil is tussen cosmetica en cosmeceuticals. Cosmeceuticals werken met een hoge concentratie aan werkstoffen, die de conditie van de huid wel degelijk verbeteren. En die namen van artsen zijn niet helemaal voor niets. Ze staan meestal garant voor gedegen onderzoek en onderbouwde resultaten, die de vaak hogere prijs rechtvaardigen. Tot zover het goede nieuws!

 

 

3. Werkstoffen die werken!

We worden om de oren geslagen met allerlei ingewikkelde formules en wondermiddelen tegen huidveroudering, met meer en minder resultaat. Klinkende namen beloven een rimpelloos bestaan. Behalve dat niet alle cosmetische ingrediënten even effectief zijn, moet je ook kijken naar de verschillende percentages in een product. Een lage dosering heeft meestal weinig zin, al is het effect van de werkstof zelf veelbelovend. En hier wringt meteen de schoen. Want, niet op alle verpakkingen staat de dosering aangegeven. We vroegen dr. Jetske Ultee, onderzoekarts cosmetische dermatologie, welke werkstoffen nu écht iets doen tegen huidveroudering.

 

Niacinamide
Volgens dr. Ultee is niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd, een stof die echt iets voor je huid doet. De niacinamide werkt kalmerend, ontstekingsremmend, beschermt tegen zonneschade en zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. Zowel ceramiden als vrije vetzuren versterken de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze minder vocht verliest en beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Bovendien heeft niacinamide een licht exfoliërend effect en vermindert het de kans op schilfertjes. Bij regelmatig gebruik wordt de huid gladder en stralender en zullen fijne droogtelijntjes minder opvallen. Optimaal effect heeft deze stof alleen in een concentratie van minimaal 4 procent. Uncover Moisturizer met 4 procent niacinamide €50 (50 ml).

 

Glycolzuur
Een cosmetisch ingrediënt met een bewezen werking is glycolzuur, maar dan wel in een concentratie van minimaal 5 procent. dr. Ultee: ‘Deze stof valt onder de fruitzuren (alpha hydroxy acids, oftewel AHA’s). Glycolzuur heeft een exfoliërend effect en verwijdert dode huidcellen. Een behandeling met glycolzuur geeft je huid weer een gladde en frisse uitstraling. Ook kan deze na èen glycolzuurbehandeling beter vocht vasthouden en worden oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar. Bij een concentratie van 15 procent of hoger stimuleert deze werkstof de vorming van collageen en elastine, beide verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Huidtherapeuten werken met concentraties van 30 procent of hoger. Omdat je hier kans hebt op (meer) afschilfering en irritatie mag dit hoge percentage alleen onder professionele begeleiding worden aangebracht. Nog een kanttekening: na regelmatig gebruik van producten met glycolzuur kan je huid gevoeliger worden voor zonlicht. Een beschermingsfactor is nu dus extra belangrijk.’ Filorga Oxygen-Peel €30 (150 ml).

 

Vitamine C
Wat dr. Ultee betreft is vitamine C een van de best bestudeerde cosmetische ingrediënten. Vitamine C is belangrijk voor de vorming van collageen (bindweefsel), dat nodig is om de huid te verstevigen. Verder kan vitamine C pigmentvlekken verminderen. Bij klinisch onderzoek bleek de huid van proefpersonen na langdurig gebruik van vitamine C egaler en steviger te zijn. Samen vormen vitamine E en C een krachtige antioxidant, die de huid beschermt tegen uv-schade. Mits in een concentratie van 4 procent of hoger is vitamine C bijna een verplicht ingrediënt in cosmeticaproducten. Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate met 12,5 procent vitamine C €58 (50 ml).

 

Vitamine A
Van vitamine A-zuur, ook wel tretinoïne genoemd, is het onomstotelijk bewezen dat het rimpels vermindert. Dus waarom kom je dit nergens tegen in cosmetica? Dr. Ultee legt uit dat crèmes met tretinoïne alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn omdat ze de huid behoorlijk kunnen irriteren en afschilferen. Dat is jammer want de afgeleide vorm die we kennen als retinol is weliswaar veel huidvriendelijker, maar ook meteen minder effectief. Toch hebben volgens dr. Ultee de retinolcrèmes wel enig effect in de strijd tegen huidveroudering. Maar ook retinol werkt bij een hogere dosering irriterend op de huid. In crèmes zal er dan ook altijd gekozen worden voor vrij lage concentraties, waardoor
de werking vermindert. Paula’s Choice Resist Anti-Aging 1 procent Retinol Booster €56 (15 ml).