Gepubliceerd: +Gezond
Datum: 2020
Door: Redactie +Gezond
Van een exfoliant knapt je huid flink op, maar laserbehandelingen en peelings kunnen nóg meer doen voor je huid. Wat precies? +Gezond vroeg het aan dr. Jetske Ultee.
Mooi, mooier, mooist
De populairste cosmetische ingrepen
Ook in het nuchtere Nederland is het taboe op een cosmetisch prikje hier en een esthetisch sneetje daar sterk afgenomen. Drie artsen over de ins en outs over de meest toegepaste cosmetische ingrepen.
Een ‘jongere’ huid: peelings en lasers
Op een gegeven moment in het leven stagneert de aanmaak van collageen en elastine; belangrijke bouwstenen van de huid. Ook sukkelt de vernieuwing van huidcellen in slaap. Resultaat: een verlies aan stevigheid en elasticiteit en een doffere teint. Die huidveroudering is deels het resultaat van herhaaldelijke blootstelling aan zonlicht. Met een intensieve peeling of laserbehandeling worden de beschadigde huidlagen verwijderd. Dr. Jetske Ultee biedt dit soort behandelingen aan in haar Skincare Centre in Rotterdam.
Zuren verwijderen huidcellen
“Bij chemische peelings wordt gebruikgemaakt van verschillende zuren om opgehoopte dode huidcellen te verwijderen”, zegt Ultee. “Je helpt de huid als het ware zijn ‘doffe jasje’ uit te doen, waardoor er een frisse huid tevoorschijn komt.” Oppervlakkige peelings met glycolzuur, salicylzuur of melkzuur bieden bescheiden resultaten; ze geven de huid een stralender en egalere teint. Voor diepere behandelingen, die ook oppervlakkige rimpeltjes vervagen, worden hogere concentraties trichloorazijnzuur (TCA), glycolzuur of fenolzuur gebruikt, of een combinatie daarvan. Deze dringen door tot diep in de dermis en de resultaten zijn spectaculairder, maar het herstel duurt veel langer.
Lasers kunnen net iets meer
Net als peelings kunnen lasers worden ingezet om doffe huidlagen en kleine rimpeltjes te verwijderen. Dit wordt ook wel laser resurfacing genoemd. Veel klinieken maken daarbij gebruik van een CO2-laser. Er zijn ook lasers die die de toplaag van de huid intact laten en dieper in de huid gecontroleerd kleine beschadigingen aanbrengen en zo de productie van collageen stimuleren. Lasers zijn ook perfect voor precisiewerk, “bijvoorbeeld als je gericht hardnekkige vaatjes of pigmentvlekken wilt aanpakken”, aldus Ultee.
Er zijn risico’s
Let erop dat je voor een ervaren behandelaar kiest. Als een peeling of laserbehandeling niet goed wordt uitgevoerd kunnen beschadiging en verkleuring van de huid en littekens het gevolg zijn. Hoe mooi en langdurig het resultaat is, heb je ook zelf in de hand. Ultee: “Als je vaak zonnebaadt, niet goed slaapt, ongezond eet en nog steeds rookt, is het natuurlijk dweilen met de kraan open.