Vogue | 5 augustus 2020
Huidverzorging voor de donkere huid: van moisturizer tot zonbescherming
By Vogue

 

Gepubliceerd: Vogue
Datum: 5 augustus 2020
Door: Dionne Pool

 

Voor de donkere huid is er geen speciale cosmetica nodig. Maar pigmentvlekken kunnen wel wat sneller ontstaan. Dr. Jetske Ultee geeft tips om ze te voorkomen in Vogue.

 

Huidverzorging voor de donkere huid: van moisturizer tot zonbescherming

Heb je voor de donkere huid speciale verzorging nodig? En waarom was zonbescherming nu ook weer nodig?

 

Antwoord op de prangende vraag: heb je voor de donkere huid speciale verzorging nodig? En waarom was zonbescherming nu ook weer nodig? Vogue gaat op onderzoek en laat de experts aan het woord.

 

Of een donkere huid eigen, speciale huidverzorging nodig heeft? Daar kunnen we kunnen we heel kort over zijn: nee. Sterker nog: huidverzorgingsproducten speciaal bedoeld voor de donkere huid zijn vaak te agressief, wat huidproblemen alleen maar in de hand werkt of verergert. Uiteraard: er zijn verschillen tussen een donkere huid en een witte huid. Maar, ‘die verschillen zijn er tussen donkere huiden onderling ook,’ zegt Lia Rozenblad, auteur van het Leerboek voor de donkere huid. Een donkere huid uit bepaald Afrikaanse gebied is anders dan een donkere huid uit Caribisch gebied waar veel mensen een mix zijn van verschillende etniciteiten. Bovendien zijn er ook nog donkere mensen uit Azië en ook die huid kan onderling nogal verschillen. Het is dus heel lastig om het simpelweg over ‘de donkere huid’ te hebben.”

 

“Het is dus heel lastig om het simpelweg over ‘de donkere huid’ te hebben.”

 

Kouder klimaat

In het algemeen kunnen we wel stellen dat een donkere huid in een kouder klimaat als Nederland vaak vochtarm is, grotere talgklieren heeft, last kan hebben van littekens vaak zichtbaar blijven, en je – zeker bij de Aziatische en Caribische huid – sneller oneven pigmentatie ziet. ‘Het is niet nodig om huidverzorging specifiek bedoeld voor de donkere huid te gebruiken,’ beaamt huidtherapeut Annelijn van Ierland, oprichter van Skin Kliniek in Utrecht. ‘Belangrijker is om te kijken naar de huidconditie zelf – droog, vet, gevoelig voor acne – en welke behoeften je huid heeft. Stem daar je huidverzorging op af.’

 

Huidverzorgingsmerk

Clinique bedacht ook dat het handiger was om naar huidconditie dan naar huidtint te kijken en bedacht een nieuw huidverzorgingssysteem, genaamd Clinique ID, waarmee je zelf een moisturizer kunt samenstellen naar behoefte van je huid. Je kiest een basissubstantie (een jelly: Dramatically Different Hydrating Jelly, een lotion: Moisturizing Lotion+, of een gel: Oil-Control Gel) en je voegt daar een van de vijf ‘cartridges’ (booster-concentraten) aan toe met daarin de actieve ingrediënten die het beste werken voor jouw huid. Die bijvoorbeeld irritaties, rimpels of grote poriën aanpakken. Simpel!

 

Niet scrubben!

‘Exfoliëren is voor de donkere huid het toverwoord. Ga niet scrubben want dat kan de hoornlaag beschadigen en dat resulteert weer in ruwe huid en zelfs vlekjes,’ zegt dr. Jetske Ultee van Uncover Skincare. Door af en toe te exfoliëren week je overtollige, dode huidschilfers weg die een doffe, grauwe huid veroorzaken en gaat je huid mooi glanzen. De meest bekende exfolianten zijn glycolzuur en salicylzuur. Als je last hebt van pigmentvlekken, ga dan voor glycolzuur, heb je een gevoelige huid en last van puistjes, dan is een salicylzuur een aanrader. (Uncover Skincare Exfoliant op basis van glycolzuur of salicylzuur, € 34,95 via uncover-skincare.nl)

 

Snellere pigmentatie

‘Niet te vaak,’ waarschuwt Rozenblad, want: ‘de hoornlaag is ook je bescherming tegen invloeden van buitenaf.’ Wie een donkere huid heeft, merkt dat vlekjes, ontstaan door puistjes of krabben, niet zo makkelijk verdwijnen. ‘Mensen met een donkere huid maken wat sneller pigmentvlekken aan,’ zegt Ultee. ‘Daarom raad ik ingrediënten af die in combinatie met zonlicht pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Denk dan bijvoorbeeld aan geurstoffen en parfums, kleurstoffen en plantenextracten of -oliën in huidverzorging als sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, vijg, rozemarijn, tea tree, sint-janskruid en gember.’ Als je de vlekjes eenmaal hebt: ‘weet dat ze vanzelf weer vervagen en lichter van kleur worden,’ tipt Rozenblad. ‘Het duurt alleen even en daar wil niemand op wachten. Daarbij gaan vlekjes ontstaan door krabben of knijpen eerder weg dan pigmentvlekken. Die laatste zijn soms op te lossen door een dieptepeeling, maar laat eerst door een goede huidtherapeut of huidarts bepalen waar de oorzaak van de pigmentvlek ligt en laat je adviseren over de juiste aanpak.’

 

Vet en toch droog

Hydrateren, niet alleen door veel water te drinken maar ook door een moisturizer te gebruiken. Doordat een donkere huid over het algemeen grote talgklieren heeft wat kan resulteren in een vette huid klinkt hydrateren met een moisturizer of crème contraeffectief. Immers, als je huid al vet is waarom zou je dan nog smeren? ‘Ook al is een donkere huid soms wat vetter, hij is tegelijkertijd door het koudere klimaat ook vochtarm en dat voel je bijvoorbeeld door een trekkerige huid.’ Dit tekort aan vocht moet je aanvullen en dat kan ook met een serum.

 

‘Mijd parafine, vaseline-achtige stoffen en minerale oliën,’ zegt Rozenblad. ‘Op de huid voelt het misschien prettig maar ze sluiten de poriën af waardoor het talg niet uit de huid kan ontsnappen, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van de vette huid die toch droog aanvoelt. Bovendien veroorzaakt het puistjes. Een ander product dat ik donkere mensen vaak zie gebruiken is babyolie. Ook dit raad ik af. Het is goedkoop en voelt lekker, maar het sluit de huid af en het zorgt ervoor dat hoornlaag zich niet van dode huidcellen kan ontdoen. Het lijkt dan alsof je altijd maar last hebt van een droge huid waardoor je babyolie blijft gebruiken. Mijn tip? Vervang babyolie door een olie op plantaardige basis.’

 

Zonbescherming

Wil je je donkere huid verrassen met een laserbehandeling om van huidproblemen als acne of overbeharing af te komen? Pas op! ‘Een groot deel van de lasers zijn niet geschikt voor een donkere huid,’ vertelt Van Ierland. ‘Dit komt doordat pigment het licht van de laser, bijvoorbeeld bij IPL (Intense Pulsed Light), absorbeert. Je krijgt dan geheid problemen als brandwondjes, waardoor je weer littekenvorming krijgt. Lasers die op een specifiek doel werken, bijvoorbeeld een speciale YAG-laser, zijn wel geschikt. Je kunt er acne mee bestrijden, ontharen en de huid in het algemeen verbeteren.’

 

Trouwens: goede huidverzorgingsmerken speciaal voor de donkere huid zijn er wel. De Duitse Dr. Barbara Sturm bijvoorbeeld, ontwikkelde samen met de Amerikaanse actrice Angela Basset binnen haar huidverzorgingslijn een lijn die zich specifiek richt op de donkere huid, gelabeld ‘Darker Skin Tones’. Influencer Hannah Bronfman schijnt er dol op te zijn. Dichter bij huis vind je de producten van de Belgische Dr. Hamerlinck die onderzoek deed naar de donkere huid in Congo, Suriname en Amsterdam.

 

Maar, de allerbeste huidverzorging blijft volgens kenners zonbescherming. Zeker als je huidveroudering en pigmentvlekken wilt tegengaan. Zoals Van Ierland zegt: ‘uv-a en uv-b-straling dringen ook gewoon door bij een donkere huid en dit veroorzaakt net zo goed schade.’ Smeren dus! Rest alleen nog de kwestie: zonbescherming zonder grauwe waas.